Kezdődik… felgyújtottak pár bankot!

Több tucat libanoni tüntető bankokat támadott meg Bejrút egyik negyedében, miközben utakat torlaszoltak el. Így tiltakoztak a készpénzfelvételre vonatkozó, évek óta érvényben lévő informális korlátozások és a rohamosan romló gazdasági körülmények ellen.

Legalább hat bankot vettek célba a tüntetők, miközben a libanoni font múlt héten új rekordalacsony szintre esett – közölte a Depositors Outcry, az ország bankszektorában beragadt pénzzel rendelkező betéteseket képviselő szervezet szóvivője a Reuters szerint. A libanoni bankok 2019-ben vezettek be olyan korlátozásokat az amerikai dollárban és libanoni fontban történő készpénzfelvételre, amelyeket soha nem legalizáltak törvényekkel. Emiatt a betétesek peres úton és gyakran erőszakkal is próbálnak hozzáférni a pénzükhöz.

A libanoni font több mint 98 százalékot veszített értékéből azóta, hogy 2019-ben összeomlott az ország pénzügyi szektora. Múlt hét csütörtökön már 80 ezer fontot adtak egy dollárért, ami két nappal korábban még csak 70 ezer volt. (Ez a feketepiaci árfolyam, hivatalosan 15 ezer font egy dollár.)

A központi bank nem nyilatkozik

Az ország központi bankja nem válaszolt a neves hírügynökség megkeresésére, hogy nyilatkozzon arról, miért zuhant le a font és mit tesznek a probléma megoldása érdekében.

A libanoni miniszterelnök hivatala közölte, hogy folyamatban van a munka az ország pénzügyi helyzetének rendezése érdekében.

Libanon 2022 áprilisában megtette az első lépést a Nemzetközi Valutaalap mentőcsomagjának biztosítása felé, de közel egy évvel később sem hajtotta végre a véglegesítéshez szükséges reformokat.

90 százalékos leértékelés volt egy nap alatt

A libanoni font zuhanása még nagyobb szenvedést okoz a lakosságnak, akiknek a helyi valutában denominált megtakarításait megtizedelte az infláció – írja a Bitcoin.com. A bankok ráadásul sztrájkolnak, a tőkekontrollról szóló törvény elfogadását követelik, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

Libanoni font

Libanoni font

A libanoni font hivatalos árfolyamát több mint 90 százalékkal értékelték le egy hónappal ezelőtt, 1507-ről 15 000 font/dollárra. Ezt úgy tekintették, mint a monetáris hatóságok kísérletét a font többféle árfolyamának egységesítésére. Azonban egyes szakértők már kezdettől fogva figyelmeztettek, hogy az új hivatalos árfolyamot jóval azon ár alatt szabták meg, ahol a tényleges kereskedelem nagy része zajlik.

Tőkekorlátozás és reformok

Az ország bankjai a külföldi és helyi valuta felvételét korlátozó tőkekorlátozási törvények elfogadását követelik. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely 2022 áprilisában mentőcsomagban állapodott meg a libanoni kormánnyal, a jelentések szerint szintén a tőkereformok végrehajtását kérte, mielőtt a kilátásba helyezett pénzügyi segítséget folyósítaná.

A bankok lépésére, valamint a font legutóbbi zuhanására válaszul azonban libanoni lakosok megtámadták a bezárt bankfiókokat. A közösségi médiában megosztott egyik videón dühös libanoni tüntetők láthatóak, amint megpróbálják felgyújtani a Libanoni Bankok Szövetsége elnökének házát. A Reuters videóján égő bankbejárat és dolgozó tűzoltók láthatók.

A Twitteren a kriptodeviza-rajongók az ügyfelek pénzhez való hozzáférésének blokkolását a libanoni bankok által arra használták fel, hogy rávilágítsanak a központi bankok által kibocsátott fizetőeszközök használatának kockázataira.

Kapcsolódó cikkeink:

Libanonban 90%-kal értékelték le a helyi fizetőeszközt

A válságban szenvedő libanoniak a kriptovalutákban látják a kiutat

Brutális válsággal küzd Libanon, az infláció már 211%

Címlapkép forrása: Pixabay.com