Ki gondolta volna, hogy tehéntrágyával is lehet bitcoint bányászni?

Egy ír tejtermelő szokatlan módot találta arra, hogy a farmján termelt felesleges energiát bitcoin bányászatra használja fel. Tom Campbell, aki egy farmot üzemeltet Észak-Írországban, a gazdasága erőforrásait felhasználva megújuló energiát állít elő egy ún. anaerob emésztési folyamat segítségével. Ennek során a baktériumok lebontják a biológiailag lebomló anyagokat, miközben metánban gazdag biogáz termelődik. Az így létrejött gázból pedig villamosenergiát lehet előállítani.

A keletkezett energiát Campbell főleg farmja üzemeltetésére használja, viszont azt a mennyiséget, amelyet már nem tud a hálózatba exportálni, bitcoin bányászatára használja fel. Habár a gazdaság üzemeltetése és a bányászat is sok energiát igényel, Campbell farmja akár 700 kWh energia előállítására is képes. Ez a mennyiség közel 12000 háztartás ellátására lenne alkalmas.

Az ír kormány elhatározta magát, hogy 2030-ig 25%-kal fogja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az országban azonban a mezőgazdasági ágazat felelős a kibocsátások több mint 35%-áért, amelynek elsődleges forrása az állattenyésztés, és azon belül is a teheneké. Mivel az országban csaknem 7,3 millió tehén él, hulladékuk környezetbarát módon történő kezelése kulcsfontosságú az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentésére. Az anaerob megoldás egy ígéretes megoldás erre. Egyesek szerint, amennyiben a farmok 41%-a ezt a technológiát alkalmazná, azzal az ország minden háztartásának energiaellátása biztosítva lenne.

Campbell döntése a bitcoin bányászatáról szokatlannak tűnhet, viszont gazdasági szempontból van értelme. Amikor a hálózati kereslet alacsony, a bányászok felhasználhatják a felesleges tiszta energiát. Ezáltal Campbell el tudja adni a felesleges villamos energiát a hálózatnak megújuló, zöld áramként, miközben a BTC-bányászatból profitál.

Bár egyes gazdálkodók aggodalmukat fejezték ki, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó célkitűzések teljesítése csődbe sodorhatja őket, Campbell megközelítése azt mutatja, hogy lehetséges olyan innovatív megoldásokat találni, amelyek mind a környezet, mind a gazdálkodók javát szolgálják.

Mivel az olyan megújuló energiaforrások, mint az anaerob folyamat egyre népszerűbb, a jövőben több gazdálkodó fordulhat a bányászathoz, hogy hasznosítani tudja felesleges energiáját.