Kibányászták az első, elvileg teljesen “etikus” BTC blokkot

Annak ellenére, hogy egyre jobban közelít a mainstream felé a kriptovaluták világa vagy akár már mondhatni egyik-másik valuta ott is van már, még mindig van egy olyan szelete a kriptoknak, ami a darkweben zajló, sokszor illegális cselekményekhez köthető. Ez pedig bizonyos nagyvállalati, intézményi befektetők esetén felveti az igényt olyan kriptovaluták vásárlására, amelyek bányászata OFAC előírásoknak megfelelő módon zajlik. Az OFAC ugye az amerikai pénzügyminisztériumhoz tartozó Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal. Ez határozza meg, hogy milyen tranzakciók számítanak az amerikai szabályoknak megfelelőnek. Nemrégiben a Marathon Digital Holding nevű cég jelentette be, hogy kibányászta az első olyan BTC blokkját, ami teljesen megfelel a szabályozásnak. Azaz kiszűrték belőle azokat a tranzakciókat, amelyek valószínűleg érintettek voltak darkwebes tevékenységekben.

Megvan az első, elvileg teljesen etikus BTC blokk a Marathon cégétől, ami mégsem annyira tiszta

A Marathon Digital Holding neve talán kevésbé ismert a kriptovilágban, egy kriptobefektetésekkel és bányászattal foglalkozó cégről van szó. A vállalat közleményt adott ki a nagy pillanat apropóján, hangsúlyozva, hogy az ilyen jellegű biztonságra nagy igény van a vállalati befektetők részéről. Hiszen senki nem szeretné darkwebes tevékenységgel összekötni a cége nevét. Azt nem nevesítette a Marathon, hogy mi alapján és milyen tranzakciókat szűrtek ki az első OFAC-standard blokkból, annyi bizonyos, hogy most már csak “tiszta, etikus és megfelelő” tranzakciókat tartalmazó blokkról van szó. Fontos azért megemlíteni, hogy erre nincs jelenleg követelmény az Egyesült Államokban. A Marathon ezt saját névjegyeként, egyfajta marketingfogásként tervezi és fogja majd használni.

A tranzakciók kiszűrésére a Marathon a DMG cégének Walletscore nevet viselő blokklánc monitorozó szoftverét használja fel. Ez például az OFAC-által korlátozott kriptovaluta címeket is képes kiszűrni. A nagy kérdés csak az, hogy ez az az irány-e, amelyet Satoshi Nakamoto anno megálmodott. Hiszen eredetileg az volt az álom, hogy létrejöjjön egy olyan decentralizált technológia, ahol nincs cenzúra, nincs szűrés. Plusz nem is biztos, hogy lehet normálisan szűréseket végrehajtani a tranzakciókon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Marathon bejelentése után kriptosok szerte a világon elkezdtek bitcoint küldeni arra a címre, amelyik megkapta a Marathon “tiszta” blokkját. Így akartak rámutatni arra, hogy mennyire könnyű a Marathon kezdeményezését megfúrni. És később ki is derült, hogy a Marathon technológiája ellenére például az orosz darkwebes piachoz, a Hydrához köthető tranzakciók is bekerültek az elvileg megfelelő és etikus blokkba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük