Kiberbűnözők a Facebook Libra és Calibra pénztárcái mögött

A Digital Shadows jelentésében arról ír, hogy egy adatbiztonsági vállalat szerint a kiberbűnözők már több mint 100 hamis weboldalt indítottak el a Facebook kriptovalutája a Libra, és a Calibra, digitális pénztárcájának megszemélyesítésére, mellyel gyanútlan áldozatok ezreit foszthatják ki.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

A Facebook által bemutatott Libra valósággal vonzza a kiberbűnözőket. A jelentés szerint a Facebook kriptovalutája, a Libra, 2020 első negyedévében történő bevezetése, nemcsak a pénzügyi szabályozók érdeklődését kelti fel, hanem a kiberbűnözőkét is.

A közösségi média 2019. június 18-án nyilvánosságra hozta a Libra megjelenésének részleteit, és kiderült, hogy a digitális valutát olyan neves cégek, mint például a PayPal is támogatja.

2019. június 19-én, azaz egy nappal az információk nyilvánosságra hozatala után, a számítógépes bűnözők már több mint 100 internetes doménnevet regisztráltak, amelyek URL-je hasonló a hivatalos Libra webhelyhez és egy tucat egyéb megjelenést a Calibra weboldalához.

Ezeket úgy álcázták, hogy a Facebook kripto felületének, hivatalos URL-jének tűnjenek, amihez görög, cirill és más ábécé betűit használták fel, az angol nyelvű római ábécé helyettesítésére.

A Digital Shadows legalább hat olyan webhelyet tudott mutatni, amik olyan doméneket hoztak létre, amelyek nagyon hasonlítanak a Libra doménjéhez.

A kiberbűnözök kizárólagos célja az, hogy nyereségre tegyenek szert kihasználva a projekt körül kialakult médiafelhajtást és a Libra kriptovalutából. Abban is bíznak, hogy a jövőben magasabb áron értékesíthetik doménjeiket a Facebooknak (ez ugyanakkor puszta spekuláció), míg mások ezeket a doméneket a bitcoinhoz kapcsolódó bűncselekmények megszervezésére használják.

A kutatók rámutattak arra is, hogy ezek a tolvajok két csoportra oszthatók: Az első csoportba tartoznak azok, akik a legális Libra vagy Calibra weboldalaknak nevezik magukat, míg a második csoport csalási rendszereket működtet, melyekkel le akarják járatni a digitális fizetőeszközöket.

Alex Guirakhoo, a Digital Shadows stratégiai elemzője szerint, az első csoportja nem a Libra általi médiafelhajtást akarja kihasználni, hanem azt állítják, hogy a hivatalos oldalt ők üzemeltetik, ezáltal növelni tudják azon felhasználók számát, akik megadják a bizalmas pénzügyi adataikat.

Guirakhoo hozzátette, hogy a lehető legmeggyőzőbb helyek esetében közel lehetetlen meghatározni, hogy melyik jogszerű és melyik lehet hamis.

Az egyik webhely például azt állítja, hogy Libra tokeneket értékesít Ethereumért (ETH), 25 százalékos kedvezménnyel. A végtelen szabályozói háborgás és kritika ellenére Mark Zuckerberg és csapata továbbra is azon van, hogy forradalmasítsa a pénzt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.