Felveszi a kesztyűt az Unió a Facebook Libra kihívással szemben

Az uniós bankok 2020-ra azonnali utalási rendszer bevezetését tervezik, írta a Reuters június 26-án.

A cikk szerint valós idejű utalások már 2017 óta elérhetőek az eurózónában, de eddig csupán a bankok fele vezette be. A Reuters szerint azonban a Facebook saját digitális pénzének indulása már kellő ösztönző a bankoknak, hogy 2020-ra az összes bevezesse.

Az Európiai Utalási Bizottság (EPC) elnöke, Etienne Goosse állítólag azt nyilatkozta, hogy a Facebook Libra projektjének sikere arra ösztönzi a bankokat is, hogy elkezdjenek innoválni, méghozzá nagyon gyorsan. Goosse felhívta a figyelmet arra is, hogy a vezető technológiai vállalatoknak lényeges előnyük van a töredezett bankrendszerrel szemben:

“Olyan globális megoldásokat kínálnak egy globális márkanév alatt, amit a felhasználóik csodálatosnak tartanak. […] Nincs több időnk.”

Goosse elmondása szerint az EPC azonnali utalási szabványát az eurózóna bankjainak 60%-a kezdte el alkalmazni, de 2020-ra a szám akár 100%-ot is elérheti. A hivatalos szervek szerint a 2020-as cél tartható, de azt is hozzátették, ahhoz, hogy a teljes eurózónában sikeres legyen, ahhoz minden egyes országban be kell vezetni.

A Reuters cikk kitér arra is, hogy egy instant utalási rendszer nem lesz elég, hogy a fintech vállalatok megoldásaival szemben ne veszítsenek felhasználókat a bankok mivel például a mobilos pénzügyi alkalmazások telepítése mindössze pár másodperc, míg a banki eljárások továbbra is órákat/napokat vesznek igénybe. A Facebook esetében pedig extra előnyt az óriási felhasználóbázis WhatsApp, Instagram és Facebook, amik legalább 2 milliárd embernek a digitális közösségi otthonai.

Több mint 250 millió felhasználója van az Unióban a Facebooknak. | Forrás: internetworldstats.com

A német szövetségi pénzügyi hatóság szintén felszólította a szabályozókat, hogy fogadjanak el egységes szabványokat a Facebook digitális pénzének megregulázása érdekében.

A múlt héten a svájci Nemzetközi Elszámolási Bank (BIS) véleményezte a vezető technológia vállalatok kalandozását a pénzügyi szférába és szerinte, komoly veszélyt jelentenek a bankszektorra.

Ne hagyd magad átverni! Kérdezz és informálódj a kriptókról a BitcoinBázison!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.