Kibertámadás áldozata lett a Kia – 404 BTC-t követeltek a támadók

A Kia Motors America ransomware (zsarolóvírus) áldozata lett. A támadók több mint 20 millió dollárt követeltek bitcoinban a vállalattól. 

A BleepingComputer kibertámadásokra szakosodott hírportál beszámolója szerint hackerek jutottak be a Kia Motors America rendszerébe és lopták el az autógyár bizalmas adatait. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy a DoppelPaymer ransomware banda az elkövető, mely 404 BTC-t követelt a cégtől, ami több mint 20 millió amerikai dollár.

A Kia a támadás következtében arról számolt be, hogy országos szinten akadozott a cég mobilalkalmazása, telefonos szolgáltatása, a fizetési rendszere és a Kia márkakereskedések által használt hálózat működése is. A támadók később jelentkeztek és azt állították, hogy megtámadták a Hyundai Motors, a Kia anyavállalatának rendszerét. A DoppelPaymer azt üzente a Kia-nak, hogy amennyiben nem fizet 404 BTC-t, a cég ellopott és zárolt adatait nyilvánosságra hozza.

A Kia később azt állította, hogy nem érte ransomware támadás a vállalatot, a már fent említett szolgáltatások akadozása pedig csak ideiglenes, gőzerővel dolgoznak a probléma megoldásán.

A Hyundai is tagad

A Kia-t ért támadás után a Hyundai azt állította, hogy nem tapasztalt behatolást a rendszerükbe, náluk minden megfelelően működött. Több Hyundai márkakereskedés dolgozója vette fel azonban a BleepingComputer-rel a kapcsolatot, mivel megmagyarázhatatlan üzemzavarok léptek fel az ő hálózatukban is. Később kiderült, hogy a Hyundai több rendszere is leállt, többek között a kereskedői portál, a hyundaidealer.com is. A hírportál megkeresésére azonban ők is azt válaszolták, hogy semmilyen támadásról nem tudnak.

2020-ban több mint 1300 vállalatot sújtott ransomware támadás, mely következtében a vállalatok bizalmas adatai és szellemi tulajdona került illetéktelen kezekbe. Ez csak azon cégek száma, akik nyilvánosan kijelentették, hogy kibertámadás áldozatai lettek. Sok vállalkozás azonban nem szeretné reklámozni azt, hogy a rendszerébe bűnözők jutottak be és inkább csendben kifizeti a támadók által követelt tetemes váltságdíjat.

További érdekes cikkeink: