Kibertámadás sújtotta a bitcoin.org-ot, a hackerek ajándék BTC-t ígértek

A Bitcoin.org-ot, a Bitcoin fejlesztését támogató nyílt forráskódú projektet egyelőre még nem azonosított hackerek támadták meg.

Csütörtökön a kora reggeli órákban a Bitcoin.org egy felugró ablakkal köszöntötte a látogatókat, amely szerint a Bitcoin Alapítvány megszeretné hálálni a közösség támogatását. Az oldalon megjelenő üzenet egy QR-kódot tartalmazott egy bitcoin címmel, amelyre a felhasználóknak érméket kellett küldeniük, ami után az ígéretek szerint kétszeres összeget kaptak vissza.

A hackerek a weboldal többi funkcióját lekorlátozták, így a felhasználók nem tudtak túllépni az üzeneten.

Úgy tudni, hogy a hackertámadásról szóló sajtóközlemény időpontjáig összesen kilenc tranzakció érkezett 0,40571238 bitcoin (nagyjából 17 800 dollár) értékben. Az ingyen bitcoinnal kecsegtető csalások egyre népszerűbbek a kriptovilágban. Az ajándékozással kapcsolatos átverést a kiberbűnözők rendkívül gyakran alkalmazták az elmúlt években. Gyakran ismert személyeknek és hírességeknek adták ki magukat, például a Tesla vezérigazgatójának, Elon Musknak, a Microsoft alapítójának, Bill Gates-nek és az Ethereum társalapítójának, Vitalik Buterinnek.

A Bitcoin.org a legrégebbi kriptovalutával kapcsolatos weboldal, amelyet Satoshi Nakamoto és Martti Malmi jegyeztetett be még 2008-ban. Nem kapcsolódik a Bitcoin Alapítványhoz, amely egy 2012-ben alapított nonprofit szervezet. A kriptoközösség gyorsan reagált az incidensre, a csalásra figyelmeztető üzenetek valósággal elárasztották a Twittert.

A Namecheap, a Bitcoin.org tárhelyszolgáltatója is riasztást kapott, így a vállalat villámgyorsan letiltotta a domaint ideiglenesen.

Cøbra, a Bitcoin.org jelenlegi üzemeltetője csak néhány órával később reagált az esetre, megerősítve, hogy a weboldalt valóban kibertámadás érte, és vizsgálják az incidenst.

Az ugyanakkor még nem világos, hogyan törték fel az illetéktelen betolakodók az oldalt. Cøbra szerint a támadók a DNS-konfiguráció hibáját használták ki, miután a weboldal két hónappal ezelőtt a Cloudflare-re költözött. A cikk írásának idején a bitcoin.org már elérhető volt, azonban a platformon elhelyezett Bitcoin fehér könyv URL-je a “This site can’t be reached” üzenetet mutatta.