Dollármilliárdos lehetett volna, de eladta bitcoinját – Malmi mégsem bánta meg

A 2020-as évben a bitcoin megint a legfelkapottabb témák egyike lett. Az újabb rekordárak elérése, a befektetők áramlása a kriptovilágba mind-mind felhívta a figyelmet arra, hogy milyen előnyökkel is rendelkezik a bitcoin a pénzügyi világ, a globális fizetések és a befektetések területén. A bitcoin azonban sohasem erről szólt – legalábbis nem csak erről. Erre emlékeztetett most minket Martti Malmi, aki már 2009 óta követte végig a kriptopénz alakulását.

Malmi az elsők között kezdett bitcoint bányászni

A finn Malmi nagyjából a bitcoin születésének pillanatától kezdve részese volt a kriptopénz alakulásának. Ő volt az egyik legelső ember, aki bitcoint bányászott, és ő volt az egyik utolsó, aki még magával Satoshi Nakamotóval is emailezett. Sőt, ő volt az, akit Satoshi megkért arra, hogy vegye át a bitcoin.org domain kezelését.

Logikusan gondolhatjuk tehát, hogy az, aki már az első napoktól kezdve bitcoint bányászott, mára dollármilliárdossá vált. A matek is kijönne: Malmi elmondása szerint csak 2009 és 2010 között 55 ezer BTC-t bányászott. Ez jelenlegi árfolyamon 1,3 milliárd dollárt érne.

Malmi azonban nem milliárdos: bitcoinjainak nagy részét ugyanis eladta még 2012 előtt.

Mielőtt azonban sajnálni kezdenénk, olvassuk el Malmi bejegyzéseit, amit Twitteren osztott meg. Ebből ugyanis nem csak sokat tanulhatunk, de egy valamit egyértelműen láthatunk is: Malmi nem bánta meg akkori döntéseit.

Ennek két fő oka van. Az egyik, hogy azok nélkül az emberek nélkül, akik 2009-ben hittek a bitcoinban (köztük Malmi) soha nem jöhetett volna létre az, amit mi ma megtapasztalhatunk. Soha nem jöhetett volna létre a számtalan kriptopénz, ami a bitcoint követte, és a bitcoin soha nem érhette volna el a mai, akkor még szinte elképzelhetetlennek tartott magasságokat.

A másik ok, amiért Malmi nem bánja, hogy akkor a bitcoinjai eladása mellett döntött, az az, hogy így sem veszített semmit – sőt, szépen profitált is a kriptóból. 2011-ben adott el egy jelentősebb összeget, amikor a bitcoin „magasan”, 15-30 dolláros árfolyam körül mozgott, melyből megvette első lakását Helsinkiben. Ahogy írja Twitteren is:

„Hozzá kell tennem, hogy ez egyáltalán nem volt olyan kemény, mint aminek elsőre hangozhat,” írja , arra utalva, hogy ma 55 ezer bitcoinja lehetne. „Ez nem olyan, mintha lett volna 1 milliárd dollárom és egy este alatt elveszítettem volna azt. A bitcoin sikere mellett, amiatt is nagyon boldog voltam, hogy 22 évesen meg tudtam venni a saját lakásomat.

Az igazi cél sosem a befektetés volt

A bitcoin célja ugyanis pontosan ez: hogy a mi kezünkbe helyezi az irányítást a pénzünk felett. Ha mi birtokoljuk a privát kulcsainkat, akkor egyedül mi rendelkezhetünk ezzel – és ezt a szabadságot semmilyen más eszköz sem tudja biztosítani a számunkra. A bitcoin jó az infláció ellen, izgalmas befektetés, mindenki számára elérhető, és decentralizált, de az igazi ereje abból származik, hogy tényleg csak mi rendelkezhetünk vele – nem egy bank és nem egy állam.

Malmi emellett még három tanulságot is levont az élményeiből, melyeket szintén jó, ha mindnyájan észben tartunk a mostani bitcoin őrület közepette.

Egy: A pénz számít: mindig jobb, ha több van belőle.

Kettő: Ennek ellenére nem kell gazdagnak lenned ahhoz, hogy tökéletesen jó életet élhess.

Három: Nem élsz örökké. Az fog értelmet hozni az életedbe, ha valami olyannal foglalkozol, ami nagyobb, mint te magad vagy.