Kibertámadás érte a Ray-Ban, Armani és Bvlgari napszemüvegeket gyártó Luxottica-t

Az olasz székhellyel rendelkező szemüvegeket és napszemüvegeket gyártó vállalat a Luxottica kibertámadás áldozata lett, amely következtében le kellett állítani az Olaszországban és Kínában lévő gyárak működését.

A Luxottica a világ legnagyobb szemüveggyártója, amely több mint 80 000 embert foglalkoztat és 2019-ben 9,4 milliárd bevételtre tett szert. Az olasz vállalat olyan márkájú szemüvegeket gyárt, mint a Ray-Ban, az Oakley, az Oliver Peoples, a Ferrari, a Michael Kors, a Bvlgari, az Armani, a Prada, a Chanel és a Coach. Péntek este a Ray-Ban, az EyeMed és a Pearl Vision weboldalainak látogatói arra lettek figyelmesek, hogy a weboldalak nem működtek. Ezenfelül a one.luxottica.com és a university.luxottica.com portálok karbantartásra utaló figyelmeztetést jelenítettek meg.

Tegnap az olasz média arról számolt be, hogy az olaszországi Agordóban és Sedicóban található Luxottica irodáinak informatikai rendszerei számítógépes rendszerhiba miatt leálltak. Mivel az alkalmazottak nem tudtak dolgozni, SMS-ben arra kérték őket, hogy menjenek haza.

Később Nicola Vanin, a Luxottica információbiztonsági menedzsere a LinkedInen közzétett egy bejegyzést, amelyben megerősítette, hogy kibertámadás érte a vállalatot.

“Egyetlen szervezet sem lehet, méretétől függetlenül, biztonságban. Kritikus fontosságú egy biztonsági akcióterv kidolgozása a támadás költségeinek és a vállalat jó hírnevét ért kár csökkentése miatt” – jelentette ki Vanin.

Vanin egy másik LinkedIn bejegyzésében azt írta, hogy ransomware támadás történt, és emiatt néhány órára leállították a cég hálózatát. Arról még egyelőre nincs információjuk, hogy milyen adatokat loptak el a támadók, mivel váltságdíjat a cég nem fizetett. A támadás egyébként még vasárnap este történt, amely világszerte megbénította a cég weboldalait, emiatt még tegnap sem tudtak a vállalat munkatársai dolgozni.

A kiberbiztonsági hírszerző cég, a Bad Packets azt nyilatkozta, hogy a Luxottica hálózatába egy biztonsági résen keresztül jutottak be. Az eset nagyon hasonlít a néhány nappal ezelőtti német kórházat ért hackertámadáshoz, ahol az esemény egy beteg halálához vezetett.

További cikkeink a témában: