Kicsi CZ uralni mindent: a Binance megvette a CoinMarketCap-ot

Úgy tűnik április 1-ji tréfa helyett valós a hír, a Binance felvásárolta a világ legismertebb kriptovaluta index weboldalát, a CoinMarketCap-ot (CMC). A tranzakció több befektetőben és kriptoelemzőben ellenérzéseket váltott ki.

A Binance ma reggel hivatalosan is bejelentette, hogy megvásárolta a CoinMarketCap kriptovaluta értékelő weboldalát, eddig nyilvánosságra nem hozott összegért. A pletykák szerint a vételi ár akár 400 millió dollár is lehet. A Binance célja az, hogy bővítse márkája ismertségét a szektorban.

A sajtóközlemény szerint a CoinMarketCap továbbra is független vállalkozásként fog működni, de néhány figyelemre méltó fejlesztést végrehajtanak az oldalon. A CMC ugyanis azt tervezi, hogy indexelni kezdi a származékos eszközöket is, mint a határidősök és az opciók, amelyeket a Binance és több más vállalkozás jó ideje kínál. A CoinMarketCap alapítója és jelenlegi vezérigazgatója, Brandon Chez lemond pozíciójáról, ennek ellenére optimista az új lépést illetően.

Úgy gondolom, hogy a szektorban lévő összes csapat közül, amely a CoinMarketCap vásárlását fontolgatta, a Binance volt az egyik legjobb lehetőség. Egy olyan csapat, amely újra és újra megmutatta, hogy törődik a felhasználókkal és mindent megtesz értük, még a legnehezebb időkben is”, nyilatkozta Chez.

Aggodalom és szkepticizmus

A CoinMarketCap-ot 2013-ban alapították és azóta a kriptovaluta egyik legnépszerűbb referenciájává vált.

“Sokak számára a CMC az iparág kezdőlapja és a Binance-hez hasonlóan a felhasználói bizalomra építette közösségét. Azt akarjuk, hogy a CMC továbbra is innovatív, hasznos termékeket készítsen felhasználói és a globális közösség számára”, tette hozzá CZ, a Binance vezérigazgatója.

A vételt voltak akik szkeptikusan fogadták. Jonathan Leong, a BTSE tőzsde alapítója és vezérigazgatója nyilatkozta, hogy “ha a Binance irányítja a világ legismertebb közvetítő eszközét, amelyet a felhasználók a világ minden részéről használnak, az nyilvánvalóan erős összeférhetetlenséget jelent.”

Mások pedig szabályosan aggodalmuknak adtak hangot. Jason Deane, a Quantum Economics elemzője kijelentette: “személy szerint szkeptikus vagyok minden olyan ügylettel kapcsolatban, amely bármilyen módon befolyásolhatja egy indexrendszer semlegességét, főleg ha az egyik félnek (akár potenciálisan is) érdeke van abban. Talán további információra lenne szükségem ennek a bonyolultságáról és a célokról, de az elsődleges reakcióm óvatosság és szkepticizmus.” 

A Binance iszonyatos módon terjeszkedik. Minden nap újabb és újabb együttműködési megállapodásokat jelent be, most pedig az egyik legismertebb információs oldalt is megvásárolta a cég. Úgy tűnik, hogy a kínai vállalat az egész kriptoszektort be akarja kebelezni. Ez viszont kifejezetten aggasztó, hiszen a blokklánc technológia és a kriptovaluták a vállalatoktól való függetlenséget és decentralizációt hirdetik, mialatt a Binance ekkora mérető rendszerszintű következményekkel járó fúziót jelent be. Ha a Binance kezébe kerülnek a szektor stratégiai szereplői, akkor erősen megkérdőjelezhető az ipar decentralizáltsága is.