Kiderült, ki Kína leggazdagabb 13 kriptómilliárdosa

Első alkalommal kerültek fel Kína leggazdagabbjainak listájára olyan vállalkozók, akik a világ legnagyobb kriptovaluta startupjai mögött állnak.

A Hurun nevű szervezet, amely a Kínában és a világban élő nagy jövedelmű személyeket tartja számon, szerdán publikussá tette legfrissebb listáját a leggazdagabb kínai felső vezetőkről, akiknek mindegyike legalább 2 milliárd jüanos, vagyis 288 millió dolláros vagyonnal rendelkezik.

A szervezet jelentése szerint, a listának hat olyan kriptómilliárdosa van, akik bitcoin bányászattal és kriptovaluta beváltással foglalkozó cégek felső vezetői és akinek vagyona meghaladja az 1 milliárd dollárt. Összesen pedig 13 felső vezető került fel az iparágból a listára.

Zhan Ketuan, a pekingi székhelyű, öt éve alapított Bitmain elnöke és társalapítója köztük az egyetlen, aki a 100 leggazdagabb kínai listájára is felkerült (a 95. helyen) a maga 29,5 milliárd jüanos vagyonával. Őt Wu Jihan követi 16,5 milliárd jüannal (azaz 2,38 milliárd dollárral), aki szintén a Bitmain társalapítója.

A világ legnagyobb kriptovaluta-beváltói nemrégiben szintén milliárdosokká váltak, még a kriptovalutapiac legutóbbi lejtmenetének ellenére is. Zhant és Jihant Zhao Changpeng (Binance), Li Lin (Huobi) és Star Xu (OKCoin) követi a listán a maguk 2,1 milliárd, 1,4 milliárd és 1 milliárd dolláros vagyonnal.

A jelentés szintén megbecsülte Li Xiaolai, az angoltanárból lett kriptobefektető vagyonát, ami körülbelül 7 milliárd jüan, azaz 1 milliárd dollár.

A listára felkerült tizenhárom kriptós felső vezetőből hatan a Bitmainnél vannak, míg hárman a Bitmain riválisánál, a Canaan Creative chipgyártónál. Egy másik személy a korábban hálózati hardvereket gyártó, most bitcoin bányász cég, az Ebang felső vezetője.

Mind a három bányászcég ki akar menni a kínai autonóm terület és gazdasági központ, Hong Kong tőzsdéjére. A Huobi másrészt nemrég jelentette be, hogy mintegy 60%-os részesedést szerzett egy Hong Kong-i vállalatban – ezzel a lépéssel pedig (reverse takeover, vagyis fordított felvásárlás) eggyel közelebb került a tőzsdei jelenléthez.

Összességében Jack Ma, az Alibaba tulajdonosa vezeti a Hurun listáját 270 milliárd jüanra, vagyis 39 milliárd dollárra becsült vagyonával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.