Kiesés volt a Blast blokkláncon az Ethereum hard fork miatt

Az Ethereum egyik skálázási protokollja, a Blast tegnap körülbelül egy órára leállt a blokkok előállításával. Ennek oka nyilvánvalóan a Dencun frissítés volt. A Dencun az Ethereum széles körben várt legújabb hard forkja.

Blast

A Blast felhasználói már New York-i idő szerint tegnap délelőtt 10:13-kor panaszkodni kezdtek az X-en a működési problémákról. A Blast aztán 10:41-kor elismerte a kiesést, és elmondták, hogy a Layer 2-es blokkklánc nem dolgozott fel tranzakciókat. Délelőtt 11:19-re a fejlesztők megoldották a problémát, és a blokkgenerálás újraindult.

A Blast anyagilag is ösztönözte az Ethereum felhasználókat, hogy csatlakozzanak a platformjukhoz egy airdrop által és magas kamatozású ajánlatokkal csábítottak. A magas hozamok elérése érdekében a Blast adminisztrátorai a felhasználók vagyonát harmadik feles protokollokban – kezdetben a Lido és a Maker DAO-ban – stakelték.

Jelenleg a felhasználók körülbelül 2,9 milliárd dollár értékű eszközzel rendelkeznek a Blast Layer 2-es platformon. Ezek feltehetően befagyasztásra került az egyórás kiesés alatt. A Blast számára kínos módon az üzemzavar pont akkor történt, amikor a Blast vezetőivel a Discordon folytatott Ask Me Anything élő közvetítés folyt.

A Blast mainnet elindulása előtt a kritikusok a Blast pénzügyi ösztönzőinek piramis alakú rajzára hívták fel a figyelmet a korai marketinganyagokban. “Pontokat kapsz, ha a meghívottjaid pontokat kapnak, és az ő meghívottjaik is pontokat kapnak.” – magyarázta korábban a Blast honlapja, egy 90 fokban elforgatott piramis alakú kifizetéseket ábrázolva. A Blast vezetői azt állítják, hogy felülvizsgálták ezeket a kezdeti állításokat, és elmarasztalták a weboldal tervezőjét, vitatva, hogy valaha is piramisjátékról lett volt szó.