Mutatjuk mennyivel csökkennek a tranzakciós díjak a Dencun frissítés után

Az Ethereum közelgő Dencun frissítése, jelentős változásokat fog hozni a 2. rétegű blokkláncokon, beleértve a rollup hálózatokat is. Jönnek az olcsóbb és gyorsabb tranzakciók, melyek még a fő Ethereum blokkláncát is leelőzhetik.

Dencun frissítés az Ethereum blokkláncán

A Dencun elsődleges összetevője az EIP-4844, vagyis a “proto-danksharding“, amely egy új tranzakcióosztályt vezet be. Ez a jövőben adatblobokat használ, hogy csökkentse a tranzakciós adatok közzétételével kapcsolatos költségeket.

A blobok bevezetése, amelyeket külön helyként vagy „oldalkocsiként” írnak le egy tranzakción belül, lehetővé teszi a 2. rétegű hálózatok számára, hogy költséghatékonyabban tárolják az adatokat az Ethereumon. Ennek eredményeként a költségek csökkenése várhatóan alacsonyabb díjakat jelent a felhasználók számára. A pontos hatás azonban továbbra is bizonytalan az Ethereum szakértői szerint.

Csökkennek a díjak a 2. rétegű blokkláncokon is

A 2. réteg vezető csapatai, köztük a Polygon, az Arbitrum, a StarkWare és a Coinbase’s Base vezetői most megosztották meglátásaikat arról, hogy a Dencun hogyan befolyásolhatja hálózataikat és a kapcsolódó költségeket.

A Polygon társalapítója, Jordi Baylina azt nyilatkozta, hogy az árak csökkenése mindenképpen szükséges az Ethereumon elérhető adatok megnövekedése miatt, de a csökkenés pontos mértéke véleménye szerint továbbra is megjósolhatatlan.

Az Arbitrum társalapítója, Steven Goldfeder kiemelte, hogy a Dencun érdekes dinamikákat tárhat fel az 1. réteg díjaival kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy egyensúlyt kell találni a 2. réteg díjaiban a hálózati visszaélések megelőzése és a fenntarthatóság megőrzése érdekében.

A StarkWare vezérigazgatója, Eli Ben-Sasson kifejtette, hogy a költségcsökkentés a blobok árazásától függ. Úgy becsülte, hogy ha az ár 10-szer alacsonyabb, a tranzakciós költségek 90%-a tízszeresére csökkenhet.

Jesse Pollak, a Coinbase protokollokért felelős vezetője és a Base layer-2 hálózat megalkotója úgy becsülte, hogy a proto-danksharding körülbelül négyszer nagyobb blobterületet nyitna meg, mint amit az Ethereum rollupok jelenleg használnak. Azt jósolta, hogy a tranzakciós költségek “igazán olcsóbbá válhatnak”, akár 90-95%-kal csökkenhetnek. A bizonytalanságot azonban elismerte, hiszen a piaci alapú díjtételeket a kereslet befolyásolja.

Pollak azt is kifejtette, hogy az alacsony költségek magasabb használathoz vezethetnek, és végül kialakul majd a stabil egyensúly. Ettől az egyensúlytól függően a díjak kétszer-ötször alacsonyabbak lehetnek, mint a jelenlegi díjak. A Coinbase “cent alatti” tranzakciós költségekre törekszik, de a piaci mechanizmus miatt nehéz megjósolni a pontos eredményt.

Összességében a Dencun frissítés azt az ígéretet hordozza, hogy jelentősen csökkenti a tranzakciós költségeket a 2. rétegű hálózatokon. De a konkrét hatás számos tényezőtől függ, beleértve a piaci dinamikát és a felhasználói keresletet is.