Kijózanító számadatokkal jöttek ki a norvégok a koronavírusról

A norvég Népegészségügyi Intézet (Folkehelseinstituttet) publikált néhány józan számadatot a koronavírus fertőzésről az országból. Sokatmondó adatok következnek.

Kezdjük a legfontosabbakkal:

  • Az alap fertőzési ráta (R0) = 0.95 – 1.14, tehát egy fertőzött átlag ennyi másik személyt fertőz meg.
  • Esetek száma: 93 241, ebből 59 099 tüneti esetet mutatott, és ebből 16428 “valóban konfirmált” eset. Annyit jelent, hogy az “előrejelzett” eseteknek mindössze 18%-ka volt koronás.

A kapott adatok eredményére módosítottak a “valóban igazolt” eseti modelljükön 2021 áprilisáig egy becsült 95%-os megbízhatósági intervallum esetében (ami hozzáteszik, lehet csak 50%-os lesz):

  • esetek száma: ~20 000, ebben benne vannak a tünetmentesek is
  • kórházi kezelésre szorulók: ~600 fő
  • szükséges ventilátorok: ~120 db.

A jelenleg fertőzöttek becsült kumulatív száma: ~45 000 (a teljes népesség ~0.77%-ka)

Ezzel szemben a 2018/2019-es influenza Norvégiában:

  • influenza-szerű tünetekkel kezelt betegek száma: 82 889
  • pozitív fertőzöttségi ráta 18%, ami ~15 000 igazolt esetet jelent

Norvégiában nyáron nem volt kötelező a maszkviselés, de őszre bevezették. Az eredmény: stabil ~1%-os fertőzési ráta nyáron és ősszel egyaránt. Mindkét évszak Norvégiában magasabb mobilitást jelent a szabadságolások miatt.

Eközben a mainstream médiaportálok ilyen szalagcímekkel fújják tele az online teret még Norvégiában is. Magyarországon szinte alap, hogy a mainstream médiaoldalak katasztrófamódra váltottak, de a világ egyik legjobb egészségügyi rendszerével rendelkező, leggazdagabb államában is?

“Azt látjuk, hogy a vírus átterjed az öregekre… Norvégiában az új fertőzéseket az okozza, hogy nem kielégítően tartják be a karantén követelményeket.” Forrás: https://www.thelocal.no/20201022/coronavirus-in-norway-has-reached-the-elderly-health-official

Vagy ilyenekkel: sztrájkolnak hétfőtől a doktorok Norvégiában a megnövekedett vészhelyzeti ellátási órák miatt (forrás: https://www.lifeinnorway.net/norway-doctor-strike/). Mintha a COVID miatt kellene többet dolgoznia annak a 23 doktornak, aki sztrájkolni fog hétfőtől az országban.

Kapcsolódó:

A cikk megírásához az inputot katoshi ₿ Twitter pszeudonimtól vettük.