Milliárdosok, akik a koronavírus alatt is növelték a vagyonukat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Összeomlás, recesszió, szabadulás a részvényektől. A megtollasodások vagy éppen a tőzsdei összeomlások mögött nagyon sok esetben gazdasági recessziók állnak. Miután az év elején a koronavírus megjelent, az amerikai milliárdosok zöme brutálisan sokat bukott a részvénypiacokon. Most, hat hónappal azután, hogy a piacok talajt fogtak, úgy tűnik, hogy a 400 leggazdagabb amerikai köszöni szépen és jobban van, mint korona előtt. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a koronavírus második hulláma még csak most kezd felfelé ívelni. Mégis a 400 leggazdagabb vagyona elérte a rekord 3.2 billió dollárt. A leggazdagabbak szűk esztendője mindössze hat hónapot tartott.

Cikkünkben áttekintjük, hogy kik voltak az elmúlt félév vesztesei, és kik jöttek ki jól a járványból.

Koronavírus válság vesztesei és nyertesei

2020 márciusban a S&P 500 árindexe összeomlott, és mégis, augusztus közepére ugyanott járt már, mint az előző csúcsán. Hat hónap elég volt a visszapattanásra.

koronavírus

Milliárdos vesztesek

Micky Arison

Arison

Mint a legtöbb trópusi hajóutakat kivitelező vállalat, a Carnival Corp.-ot is szó szerint megbénította a koronavírus. 2020 elején a Carnival által üzemeltetett Princess Cruises hajón 700 utas betegedett meg a vírus által. Májusban az Amerikai Kongresszus vizsgálatot indított a vállalat krízispolitikája miatt és fel akarták göngyölíteni, hogy jól kezelte-e a cég a vírus miatt kialakult szituációt. Közben a vállalat részvényei 68%-ot estek, és Arison vagyona 31%-kal csökkent 5.6 milliárd dollárra.

Edward DeBartolo, Jr.

DeBartolo

Az ingatlanmogul, akit még 1998-ban ítéltek el Louisianaban vesztegetés miatt, idén februárban kapott elnöki kegyelmet Trumptól. Pénzügyileg azonban nem hozott neki 2020 jó időszakot. A birtokában lévő Simon Property Group részvényei 60%-ot estek az év eleje óta. Ez a cég birtokolja Amerika legnagyobb kiskereskedelmi hálózatainak ingatlanjait, amit a koronavírus válság igencsak megtépázott.

Harold Hamm

Hamm

“Elragadata a képzeletemet, hogy bárcsak én találnám meg ezt az elrejtett ősi kincset. És végül az enyém lett,” nyilatkozta még 2009-ben a Forbesnek Harold Hamm, a repesztéses kőolaj fúrás úttörője. Az elmúlt évtizedben a felfedezése mindent felforgatott az olajiparban. Azonban az árháború és az alacsony kereslet lerántotta a kőolaj árát a mélybe, így Hamm is nagyon nehéz időket él át. A vagyona 3.7 milliárd dollárral csökkent tavaly óta, ugyanis a cégének, a Continental Resources részvényei 43%-ot estek.

Milliárdos győztesek:

Eric Yuan

Yuan

Miután szinte az egész világ arra kényszerült, hogy otthonról dolgozzon, a Zoom alapítója nagylapáttal zsákolja be a pénzt. Ugyanis Eric Yuan videokonferencia applikációja volt az elmúlt félév nagy győztese. A cég részvényei 500%-ot emelkedtek a 2019 aprilisi IPO óta, amivel Yuan rögtön bekerült a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájára 11 milliárd dolláros vagyonával.

Reed Hastings

Hastings

A maradj otthon másik csillaga a Netflix lett. Ugyanis emberek milliói fizettek elő a karantén alatt a Netflix szolgáltatásaira, és a Tiger King vagy az Extraction lett az időszak legnézettebb műsorai. A streaming szolgáltatóra csak az USA-ban és Kanadában egy hónap alatt fizetett elő 1 millió új ügyfél, és további 2 millió előfizető a következő hónapban világszerte. A Netflix azóta is nagyon hasít.

Ernest Garcia III

Garcia

A Carvana – a használt autók Amazonja – Ernest Garcia édesapjának DriveTime Automotive Group cégéből nőtt ki, és a Covid időszak egyik nagy nyertese lett. A részvényei 77%-kal érnek többet a tavaly év végi árfolyamhoz képest. A Carvana modellje arra épül, hogy használt autókat lehet venni és eladni online, olyan mint az Amazon, csak autókra.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.