Milliárdosok, akik a koronavírus alatt is növelték a vagyonukat

Összeomlás, recesszió, szabadulás a részvényektől. A megtollasodások vagy éppen a tőzsdei összeomlások mögött nagyon sok esetben gazdasági recessziók állnak. Miután az év elején a koronavírus megjelent, az amerikai milliárdosok zöme brutálisan sokat bukott a részvénypiacokon. Most, hat hónappal azután, hogy a piacok talajt fogtak, úgy tűnik, hogy a 400 leggazdagabb amerikai köszöni szépen és jobban van, mint korona előtt. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a koronavírus második hulláma még csak most kezd felfelé ívelni. Mégis a 400 leggazdagabb vagyona elérte a rekord 3.2 billió dollárt. A leggazdagabbak szűk esztendője mindössze hat hónapot tartott.

Cikkünkben áttekintjük, hogy kik voltak az elmúlt félév vesztesei, és kik jöttek ki jól a járványból.

Koronavírus válság vesztesei és nyertesei

2020 márciusban a S&P 500 árindexe összeomlott, és mégis, augusztus közepére ugyanott járt már, mint az előző csúcsán. Hat hónap elég volt a visszapattanásra.

koronavírus

Milliárdos vesztesek

Micky Arison

Arison

Mint a legtöbb trópusi hajóutakat kivitelező vállalat, a Carnival Corp.-ot is szó szerint megbénította a koronavírus. 2020 elején a Carnival által üzemeltetett Princess Cruises hajón 700 utas betegedett meg a vírus által. Májusban az Amerikai Kongresszus vizsgálatot indított a vállalat krízispolitikája miatt és fel akarták göngyölíteni, hogy jól kezelte-e a cég a vírus miatt kialakult szituációt. Közben a vállalat részvényei 68%-ot estek, és Arison vagyona 31%-kal csökkent 5.6 milliárd dollárra.

Edward DeBartolo, Jr.

DeBartolo

Az ingatlanmogul, akit még 1998-ban ítéltek el Louisianaban vesztegetés miatt, idén februárban kapott elnöki kegyelmet Trumptól. Pénzügyileg azonban nem hozott neki 2020 jó időszakot. A birtokában lévő Simon Property Group részvényei 60%-ot estek az év eleje óta. Ez a cég birtokolja Amerika legnagyobb kiskereskedelmi hálózatainak ingatlanjait, amit a koronavírus válság igencsak megtépázott.

Harold Hamm

Hamm

“Elragadata a képzeletemet, hogy bárcsak én találnám meg ezt az elrejtett ősi kincset. És végül az enyém lett,” nyilatkozta még 2009-ben a Forbesnek Harold Hamm, a repesztéses kőolaj fúrás úttörője. Az elmúlt évtizedben a felfedezése mindent felforgatott az olajiparban. Azonban az árháború és az alacsony kereslet lerántotta a kőolaj árát a mélybe, így Hamm is nagyon nehéz időket él át. A vagyona 3.7 milliárd dollárral csökkent tavaly óta, ugyanis a cégének, a Continental Resources részvényei 43%-ot estek.

Milliárdos győztesek:

Eric Yuan

Yuan

Miután szinte az egész világ arra kényszerült, hogy otthonról dolgozzon, a Zoom alapítója nagylapáttal zsákolja be a pénzt. Ugyanis Eric Yuan videokonferencia applikációja volt az elmúlt félév nagy győztese. A cég részvényei 500%-ot emelkedtek a 2019 aprilisi IPO óta, amivel Yuan rögtön bekerült a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájára 11 milliárd dolláros vagyonával.

Reed Hastings

Hastings

A maradj otthon másik csillaga a Netflix lett. Ugyanis emberek milliói fizettek elő a karantén alatt a Netflix szolgáltatásaira, és a Tiger King vagy az Extraction lett az időszak legnézettebb műsorai. A streaming szolgáltatóra csak az USA-ban és Kanadában egy hónap alatt fizetett elő 1 millió új ügyfél, és további 2 millió előfizető a következő hónapban világszerte. A Netflix azóta is nagyon hasít.

Ernest Garcia III

Garcia

A Carvana – a használt autók Amazonja – Ernest Garcia édesapjának DriveTime Automotive Group cégéből nőtt ki, és a Covid időszak egyik nagy nyertese lett. A részvényei 77%-kal érnek többet a tavaly év végi árfolyamhoz képest. A Carvana modellje arra épül, hogy használt autókat lehet venni és eladni online, olyan mint az Amazon, csak autókra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük