Kim Chua, PrimeXBT vezető elemző: a BSC tranzakciók növekedésével a BNB lepipálhatja az Ethereumot

A BNB token árfolyama 300%-kot emelkedve a múlt heti 120 dollárról 348 dolláros csúcsig emelkedett. Már a múlt heti rali előtt szépen ment felfelé a BNB árfolyama, a januári 30 dollárról 120 dollárig menetelt, ahol egy hétre megpihent mielőtt a 300%-os emelkedésébe kezdett volna. A rali sok piaci megfigyelőt ledöbbentett.

A Binance követőinek ugyanakkor nem volt akkora meglepetés. Ha ugyanis valaki figyelemmel kíséri a BNB ökoszisztéma fejlődését, akkor nagy valószínűséggel számított rá. Személy szerint úgy érzem, hogy a BNB előtt még óriási tér áll a növekedésre, mind ár, mind a piaci kapitalizáció tekintetében, mivel még mindig az ökoszisztéma kiépítésének korai szakaszában jár. A Binance Chain alig öt hónapos.

Hogyan jöhetett mindez létre?

Az elmúlt évben az ETH komoly felértékelődésen ment át, amihez a DeFi ökoszisztéma fejlődése járult hozzá a legnagyobb mértékben. Az ETH népszerűségének és a kriptovaluta árának emelkedésével azonban a hálózati díjak is megugrottak, amely hatással volt a DeFi platformokon működő hozamvadászat jövedelmezőségére is. A magas díjak miatt az ETH-alapú decentralizált tőzsdéken (DEX) folytatott kereskedés is megdrágult, még a kis összegű tranzakciók esetében is néha akár 300 dollárnyi gas-t is le kellett perkálni. Emiatt az ETH-alapú projektek használata igencsak költségessé vált, leszámítva, ha valaki nagy értékű kereskedést folytat, ahol a díj nem a tranzakció nagyságától, hanem azok számától függ. A legtöbb hozamvadász vagy más néven yield farmer nagyon nehezen tud nyereséges lenni az ETH-alapú DeFi platformokon. A piacnak olcsóbb alternatívára van szüksége ahhoz, hogy a DeFi projektek a tömegek számára is hozzáférhetők legyenek, és elkezdjen felfutni a  használatuk.

A Binance Smart Chain-re való lépés (BSC)

A Binance 2020-ban látva az ETH hálózat magas díjait, nem volt rest a saját okosszerződés blokkláncával kijönni, amellyel direkt Ethereum versenytárs címre pályáznak. Mivel a legtöbb kereskedő még mindig az ETH-ra és az ETH alapú projektekre fókuszál, így mindenféle csinnadratta nélkül 2020 szeptemberében elrajtolt a Binance Smart Chain (BSC).

A BSC blokkláncon futó natív token a BNB, az egyik legnagyobb utility token a piacon azzal, hogy komoly kereskedési kedvezményeket kínál a tulajdonosok számára a Binance kriptotőzsdén, illetve a BSC blokklánc natív tokene.

2021 február elején a Venus Protocol, az első, BSC-n futó DeFi projekt elég komoly sikereket ért el a piacon, ezzel demonstrálva, hogy a BSC valid versenytársa lehet az okosszerződés szegmensben megszorongatva az Ethereumot. Sőt, a BSC akár még jobb is lett mivel a Venus Protocol felhasználói arról számoltak be, hogy sokkal olcsóbb és gyorsabb a használata, mint az ETH blokklánci okosszerződéseké.

A BSC olcsó díjai és gyors tranzakciós sebessége a Pancakeswap, az Uniswap BSC változatának erősödését is magával vonta. A Pancakeswap például megelőzte az Uniswap-ot a legnagyobb napi forgalommal rendelkező DEX-ek versenyében, mivel 1,6 milliárd dolláros napi forgalmat bonyolított le az Uniswap 1,2 milliárd dolláros forgalmával szemben.

Ami a Venus Protocol-t illeti, a teljes zárolt volumen (TVL) már több mint 3,5 milliárd dollár a 3 hónapos aktivitás során meghaladva a Sushiswapét.

A BSC blokklánc tranzakcióinak volumene az évben 300%-kal nőtt, és a Venus, valamint a Pancakeswap népszerűségének hála, duplája az ETH-ének. Ezenfelül a BSC-re több, mint 100 kisebb projekt is felkerült. Február 18-án a BSC 2,5 millió tranzakciót rögzített a hálózatán, szemben az ETH hálózat 1,3 millió tranzakciójával. Ezért azon a véleményen vagyok, hogy a BNB natív token áremelkedése indokolt.

Napi tranzakciószám az Ethereum és BSC blokkláncain | CoinTelegraph

A BSC gyorsabb és sokkal alacsonyabb díjakat kínál, mint az ETH, így a legtöbb hozamvadász számára nyereséges a BSC-alapú projekteken való kereskedés. A BSC alapú DEX-ek tőzsdedíja szintén jóval kedvezőbb, mint az ETH alapú DEX-é, növelve ezzel a kereskedők jövedelmezőségét. A BSC-nek sikerült az átlagos gas díjakat 0,04 dolláron tartani, szemben az ETH 5,53 dollárjával.

A BSC gyors adaptációjának a másik oka az, hogy 100%-ban kompatibilis az ETH blokklánccal, amely lehetővé teszi az ETH-alapú projektek számára, hogy további változtatások nélkül áttelepíthetők legyenek a BSC-re. Ez megkönnyíti az ETH projektek BSC-re való áthelyezését. Már néhány projekt, mint például a Value DeFi és a hozam aggregátor Harvest Finance már át is települt az ETH-ról a BSC-re.

Amennyiben az ETH hálózaton továbbra is magasak maradnak a díjak, akkor azt várjuk, hogy egyre több projekt hagyja majd el az ETH-ot és települ át a BSC-re vagy más alternatív blokkláncra. Ennek következtében az Ethereum piaci részesedése csökkenthet az alternatív blokkláncok javára, ezzel pedig elveszítheti vezető státuszát amelyet jó 5 évig építgetett. Ugyan az ETH 2.0 arra lett tervezve, hogy javítsa a díjazási struktúrát és végül csökkentse a gas díjakat, de a frissítés még nem került bevezetésre és eltarthat egy jó ideig mire elérhető lesz. Ezzel viszont más blokkláncok előtt megnyílik a lehetőség, hogy elvigyék a friss DeFi projekteket és a saját natív blokkláncukon honosítsák meg.

Az ETH piaci kapitalizációja ~220 milliárd dollár, ami ötszöröse a BNB-nek, mely ~46 milliárd dollár. Mivel a BSC igen gyorsan vált népszerűvé én személy szerint úgy érzem, hogy sokkal nagyobb lehetősége van a BNB tokennek a növekedésére az ETH blokklánc ETH-jához képest, amely mintha elérte volna csúcstelítettségét, hacsak nem oldják meg a magas díjakkal és a hálózati torlódásokkal kapcsolatos problémákat. Úgy tűnik, hogy addig a BSC-jé az elsőbbség komolyan veszélyeztetve az ETH piaci uralmát.

Kim Chua, PrimeXBT piaci elemző:

Kim Chua intézményi kereskedési szakember meghatározó tapasztalatokat gyűjtött a világ vezető bankjainál, többek között a Deutsche Banknál, a China Merchants Banknál és még sok más pénzintézetnél. Chua később egy fedezeti alapot alapított, amely hét éven át folyamatosan háromjegyű hozamot produkált. Chua egyben oktat is, saját kereskedési tananyagot állított össze hogy így is segítse az új generációs elemzőket. Chua folyamatosan figyelemmel kíséri mind a hagyományos, mind a kriptovaluta piacokat folyamatosan keresve az új befektetési és kereskedési lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.