Kim Kardashian is megütheti a bokáját a kriptovaluták miatt

Az FCA, az Egyesült Királyság pénzügyi felügyeleti szervezete szerint Kim Kardashian egy olyan kriptovalutát promózik, amely potenciálisan káros lehet a befektetőkre nézve. Az amerikai hírességnek közleményben beszóló FCA egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Kardashian promója, a 250 millió instagram követője miatt az utóbbi idők, de akár az egész történelem legtöbb felhasználójához eljutott pénzügyi hirdetése lehet. A celeb médiaszemélyiség Kardashian aki arról híres, hogy híres, korábban a bitcoin párti Kanye West felesége volt, házasságuk azonban idén véget ért.

Charles Randell az FCA vezetője, a napokban az angliai Cambridge városában egy gazdasági konferencián a digitális érmék szabályozásának kérdésköréről és arról beszélt, hogy milyen módszerekkel lehetne az embereket megvédeni a pénzügyi csalásoktól. Randell az online platformok általi részletes és hiteles tájékoztatás fontosságát külön kiemelte, majd hozzátette, hogy szívesen együtt dolgoznak mindazon vállalatokkal, amelyek osztoznak az elveikben, azonban folytatni fogják a küzdelmet a nem hiteles vagy akár kifejezetten félrevezető jellegű információk ellen.

Nem az Instagrammon kéne befektetési tippeket keresni

Az FCA elnök Randell ebben a beszédben hozta fel Kim Kardashian példáját, aki minden bizonnyal szép kis összeget kapott a promóért, és minden valószínűség szerint sem ő, sem az instagram felhasználóját menedzselő csapat nem nézett érdemben utána az adott érme hátterének. Egyre nagyobb problémát jelenetenek a különböző influencerek általi shitcoin promóciók a kriptó világban, amelyekek során százezrek károsulnak meg, miközben a hasonló csalások az egész iparág hírnevét rontják.

A probléma része, hogy a legtöbb esetben a promóterek már nem is feltétlen részei a csalásnak, jellemzően egyszerűen csak nem érdekli őket az általuk hypeolt érme háttere, vagy akár szemet is húnynak a kilógó hiányosságok felett, a promócióért kapott szép kis summáért cserébe. Mindezek után néhány formai részletre ügyelve, például az apróbetűs részben kiemelve, hogy a tartalom “nem számít befektetési tanácsadásnak”, gyakorlatilag semmilyen jogi felelősségük nincs.

Bár a jogi felelősségrevonás szinte mindig elmaradt, előfordult már, hogy egészen komoly influenszereknek is beletört a bicskája egy-egy ilyen rosszul sikerült promócióba, vagy teljesen átlátszóan pump and dump hype akcióba. A pórul járt, sokszor akár évek megtakarításait is elvesztő rajongók balhéja nyomán, egy rosszul sikerült promó után általában sorra hátrálnak ki a szponzorok az influenszerek mögül, amivel egyeseknek akár az egész karrierje ellehetetlenül.

Mégis, még mindig annyira temérdek sok pénz van a random altcoinok pump and dump jellegű felfuttatásában, hogy mindezen veszélyek ellenére sokan bevállalják.