Kim Kardashian kriptót támogat – kár, hogy egy átverésnek tűnik az egész

A Keeping up with the Kardashians valóságshow sztárja, Kim Kardashian Instagramon posztolt az Ethereum MAX projektről. A kriptó körül azonban egyre több az aggasztó jel.

Kim Kardashian olyan kriptoprojektet promótál, aminek még egy normális honlapja sincsen

Kim Kardashian 24 óra leforgása alatt két Instagram-sztorit is posztolt az Etherem MAX vagy ETHMAX protokollról, rajongóit pedig arról kérdezte, hogy érdekli-e őket a kriptó. Azt persze gyorsan az elején kiemelte a celeb, hogy „nem pénzügyi tanácsot ad”, de az ETHMAX promótálása így is szépen megtörtént a sztorikban. A #ad is szerepelt a posztban, ami egyrészről egyértelműsíti, hogy fizetett reklámról van szó, de bizonyos jogi védelmet is biztosíthat Kardashiannak, ha nagyobb baj lenne a kriptó körül.

Kardashian külön kiemelte, hogy most került sor 400 trillió token elégetésére, amit a „teljes E-Max közösségnek adtak vissza”. Posztja végén pedig még arra is kérte rajongóit, hogy ők is „csatlakozzanak az E-Max közösséghez”.

Kim Kardashian kriptót támogat – kár, hogy egy átverésnek tűnik az egész

Forrás: Kim Kardashian – Instagram

Nem ismeretlen persze Kardashian és a hozzá hasonló influenszerek körében, hogy Instagramon fizetett posztokkal lepjék el oldalaikat. A detox teáktól kezdve a szépségápolási termékeken keresztül mostanában egyre többen promótálnak kisebb-nagyobb kriptoprojekteket is. Kardashian több mint 220 millió Instagram követővel rendelkezik, amivel a világ 10. legnagyobb elérését produkálja a közösségi média oldalakon.

Az E-Max esetében azonban egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy egy átverés van a háttérben – ezt ráadásul még csak nem is nagyon próbálják leplezni. Nem csak, hogy nincs elérhető whitepaper az oldalukon, de a projekt mögötti csapatról sem lehet sokat tudni. A honlapjuk egy Medium oldalra vezet csak, de ott sincs semmilyen konkrét információ arról, hogy hogyan működik a token. De még csak arról sem beszélnek igazán, hogy amúgy az Ethereumhoz mi köze van és miben más, azon túl, hogy ERC-20 tokenről van szó.

Az scamet olyannyira nem próbálják valós projektnek álcázni, hogy még a különböző oldalakon sem egységesek a használt logók, ami azért alapvető elvárás lenne egy ilyen kaliberű projektnél.

A projekt egyébként nagyon újnak is számít, hiszen tegnap ünnepelték egy hónapos “születésnapjukat”.

Nem hackertámadásról van szó

Jó pár emberben felvetődött az is, hogy Kardashian fiókját esetleg hackerek törték fel, azonban a posztokat később sem vették le. Ezen felül Kardashian egyéb közösségi média felületein sem tettek arról közzé közleményt, hogy valóban ez történt volna, így egyre valószínűbb, hogy a hackertámadás esetét ki lehet zárni.

Kardashian egyébként nem az egyetlen celeb, aki beállt az ETHMAX mögé. Floyd Mayweather, volt boxoló a Bitcoin 2021 konferencián és a Logan Paul elleni boxmeccsén is promótálta a kriptót. Mayweather mellett pedig Paul Pierce, egy ex-NBA játékos is tweetelt a kriptóról. Ő azt állította, hogy a projekttel „több pénzt keresett, mint az ESPN-nel valaha”. Érdekes azért az is, hogy Pierce egy teljesen másik linket osztott meg a projekthez, mint Kardashian.

A kriptó scamek elkerüléséről ebben a cikkben olvashattok bővebben.