Új vagy a Bitcoin piacokon? Kerüld el ezeket az átveréseket

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

December 17-én, csütörtök reggelre a Bitcoin árfolyama 22.000 dollár (6 300 000 HUF) fölé repült. Ha új vagy a kriptovaluták világában és most tervezel vásárolni, akkor kezdésnek SOHA ne feledd: első a biztonság. Néhány hasznos tipp követésével rengeteg fejfájástól, veszteségtől, csalótól és hamis ígéretekkel bombázó hirdetéstől kímélheted meg magad. Összeszedtük a legfontosabb praktikákat azért, hogy biztonságosan navigálj a kriptovaluta piacokon.

Ne hallgass egy véleményre, kutakodj több forrásból!

Az első és talán legfontosabb, hogy elsajátíts egy kritikus szemléletmódot, mikor kriptovaluta szolgáltatókra és kisebb piaci értékű kriptovalutákra kerül sor. Megannyi szolgáltatót találsz a piacon, temérdek Google Play és App Store applikációval. Nagyon fontos, hogy végigmenj az értékeléseken, ha túl rózsásak egy szolgáltatóról a vélemények, gyanakodj, mert lehet úgy vásárolta a pozitív hírnevet magáról.

Ne használj új, alig néhány letöltéssel rendelkező alkalmazásokat, ne hallgass azokra a barátaidra, akik ilyen-olyan ‘ez az új bitcoin’ szlogenekkel próbálnak rád sózni értéktelen kriptókat, nagyon vigyázz a direkt megkeresésekkel, a piramisépítő csalókkal, kiktől hemzseg sajnos a szektor (Magyaroszág különösen). Minél több forrás, hír, útmutató hivatkozik egy adott szolgáltatóra, annál biztosabb lehetsz benne, hogy legitim vállalkozásról van szó.

A legfontosabb, hogy kutakodj, méghozzá több forrásból. Kérdezz, akár egyenesen a szolgáltatótól, ha valamit nem értesz. Ne ülj fel a mesés profit ígéreteknek – kriptóban sincsenek ingyenmilliók. Ha leteszed a voksod például egy mobiltárca mellett, előbb győződj meg róla, hogy legitim, többségében pozitív visszajelzéseket kapott az ügyfeleitől.

Ha kriptovaluta tőzsdét keresel magadnak, szintén járd körbe a szolgáltató minden egyes aspektusát. Több ezer kriptotőzsde van a piacon, zömük fabatkát se ér: nem elég likvidek, nincs megfelelő fokú biztonság, hiányzik az ügyfélazonosítás (kezdők inkább még ne gondolkodjanak anonim kriptovaluta vásárlásban). Ha egy tőzsdét egyszer már meghekkeltek (hírekből kiderül), akkor fontold meg duplán, hogy náluk szeretnéd tárolni a digitális vagyonod.

Kapcsolódó: Hogyan válassz kriptovaluta tőzsdét? Útmutató kezdőknek

Keresd az adott szolgáltató alapításának évét, minél régibb, annál megbízhatóbb. A Bitcoin alig múlt 12 éves, szóval alig fogsz találni 7-8 évnél régebbi tőzsdét, tárcát, hírforrást/szakoldalt (BitcoinBázis is csak 2016 óta fut) stb. A legprominensebb szolgáltatókról folyamatosan ír a szaksajtó, válassz azok közül.

Privát kulcsaid védelme

A Bitcoin nem olyan, mint az OTP. Nincs ügyfélszolgálat, nincs csalókkal és átverőkkel foglalkozó ügyosztály, nincs aki fogja a kezed. Csakis magadra támaszkodhatsz a bitcoin és kriptovaluta utalásokkor. Ez az új a bankokhoz képest a kriptovalutákban: alapesetben nincs szükség egy köztes szereplőre, aki fogja a kezed, a vagyonod biztonságos tárolásának felelőssége csakis rád hárul.

Ezért cserébe nincs milliónyi díj, amit a bankod felszámol és az utalási költségek is elhanyagolhatóak.

“Nem a te kulcsod, nem a te bitcoinod” = ez egy nagyon fontos mondás a kriptovaluta szektorban és a tárcádhoz tartozó privát kulcsok birtoklásának fontosságára utal.

Egy kriptovaluta tárca úgynevezett privát és publikus kulcsokból áll. A publikus kulcs az, amivel tárcacímeket tudsz létrehozni, ezeket osztod meg a számodra utalást kezdeményező szolgáltatókkal és magánszemélyekkel.

A privát kulcs ezzel szemben a Te hiper-fontos és hiper-érzékeny állandó jelszavad, amit soha semmilyen körülmények között sem szabad megosztani senkivel se. Ez az alfanumerikus számsor ami egyenlő a pénzügyi függetlenséged zálogával. Ezzel tudsz tárcát létrehozni, vagy tárcát importálni egy másik nem-letétkezelő szolgáltatóhoz. Ha mások is ismerik a privát kulcsodat, akkor voltaképp kiadtad a kezedből a pénzed feletti ellenőrzés eszközét. Mindig válassz olyan tárcaszolgáltatót (nem letétkezelő), ami hozzáférést biztosít a privát kulcsodhoz vagy a 12  – 24 angol szavas visszaállító kifejezésedhez.

Kapcsolódó: ULTIMATE privát kulcs kezelési útmutató: hogyan VÉDD a Bitcoinod

Ne oszd meg senkivel se a privát kulcsaidat és a visszaállító kifejezésed

Tehát még egyszer, soha ne feledd: ne oszd meg senkivel se a tárcádhoz tartozó privát kulcsodat, különösen ne az interneten.

Mikor egy új kriptovaluta tárcát generálsz, akkor gyakran kapni fogsz egy 12 – 24 angol szavas visszaállító kifejezést (seed phrase) is. Ez a kifejezés segít neked abban, hogy bárhol, bármikor, bármely nem letétkezelő tárcaszolgáltatónál hozzáférhess a digitális vagyonodhoz. Ezt a kifejezést a privát kulcsoddal egyetemben írd le egy papírra, gravíroztasd fémlapra ha kell, és tárold a lehető legnagyobb biztonsági előírások közepette. Soha ne tárold a készülékeden egy Word fájlban vagy egy felhőszolgáltató (pl. Google Drive) fiókban.

A csalók egyik kedvelt stratégiája, hogy egy adott szolgáltató nevében hivatalosnak álcázott e-mailben arra kérnek, hogy írd le a visszaállító kifejezésedet. Soha ne tedd, még magának a legitim szolgáltatódnak se.

Ha egy csaló megszerzi a visszaállító kifejezésed, akkor voltaképp bárhonnan le tudja generálni a Te kriptovaluta tárcád és onnan már csak egy utalás, hogy kiürítse azt.

Tehát újra: tárold a privát kulcsod és a visszaállító kifejezésed úgy, mintha a lakáskulcsod lenne, vagy még annál is fontosabb.

Adathalászat: vigyázz a linkekkel, ne kattintgass esztelenül

Az adathalászat egy ragály, ami sajnos nagyon is jellemzi a kriptovaluta szektort. Az adathalászatban utazó hekkerek általában egy neves kriptovaluta céget / influenszert / szakértőt megszemélyesítve e-mail vagy chates üzenetekben, hamis honlapokon keresztül igyekeznek megkaparintani a privát kulcsodat vagy visszaállító kifejezésedet. Itt szerepet játszik a közösségi média manipuláció is, a lényege, hogy a lehető meggyőzőbben próbálják beadni, hogy ők egy legitim szolgáltatók és szükségük van a pénzügyi függetlenséged zálogára (privát kulcs vagy visszaállító kifejezés), vagy valami rendszerhiba lépett fel és ezt és ezt kell tenned mert különben ugrik a bitcoinod.

Csalás. Soha ne dőlj be az ilyeneknek, akármilyen hitelesen és imponálóan prezentálják magukat az interneten vagy személyes megkereséseken keresztül.

Ezek az adathalászok az elmúlt hetekben egy népszerű offline tárca márkáját másolták (Ledger) és a nevükben küldenek emaileket arra ösztönözve a felhasználókat, hogy adják meg a visszaállító kifejezéseiket.

Fontos, hogy minden esetben ellenőrizd a küldő e-mail címét, annak betűre pontosan egyeznie kell a hivatalos márka/szolgáltató honlapjával. Gyakran csak egy betű eltérés van a legitim szolgáltató és a csalók között, például a Ledger.com offline tárca megszemélyesítői az e-mailben legder.com-ot használtak, ami ugye direkt téves írás. Az ilyen e-mailek szinte mindenben hasonlítanak a hivatalosakra, szóval vizsgálj át minden egyes betűt és ne kattints semmire, amíg nem vagy 200%-ban biztos, hogy legitim az üzenet. Ha az egered kurzorát egy linkes gomb fölé viszed, akkor a bal alsó sarokban a böngésződ megmutatja, hogy milyen oldalra visz kattintáskor.

Nincs ingyen ebéd, senki se küld neked bitcoint a két szép szemedért cserébe

Légy megfontolt és óvatos. Rengeteg a leírtaknál fejlettebb csalói stratégia létezik. Vannak olyan átverések, amiket személyes találkozókkal, több havi ‘puhítás’ után viteleznek ki. Vannak olyan hiszékeny kriptovaluta kereskedők, akik a privát kulcsaikat átadják a csalóknak, mert azok óriási profitokat ígérnek nekik.

Léteznek a közösségi média manipulációk. Mikor például meghekkelték tavasszal Elon Musk, Barack Obama és más influenszer fiókját a Twitteren, a csalók mesés profitok ígéretével csábították a hiszékenyeket bitcoinok utalására egy adott címre. Persze átverés volt az egész, a hiszékenyek bitcoinja, ami ma lényegesen többet érne, mind ugrott.

A Facebook, Twitter, Telegram, Discord és YouTube is tele van csaló kriptovaluta hirdetésekkel és csoportokkal, amik ellen a nagy közösségi oldalak nem tudnak vagy szándékosan nem tesznek semmit. Legitim YouTube csatornák másolatai ingyen bitcoin osztást reklámoznak. Karácsony Gergely hirdetések a Facebookon mesés meggazdagodásról bitcoinban, álfiókok a Telegrammon nigériai hercegekkel, kriptovaluta influenszerekkel, brutál lehúzós kereskedői csoportok és pump&dump csoportok a Discordon: mind csalás.

A csalók se egyformák, és ahány technika, annyi út, hogy megkopasszanak. A lényeg: mind a Te pszichológiádra hat, megpróbál elbizonytalanítani vagy éppen bizalmat felépíteni. És ne hidd, hogy bárki is védve van.

Az University of Central Lancashire egyetem dr. Paul Seager közösségi média kutatója és törvényszéki pszichológus szerint:

Abban a hiszemben élünk, hogy csak mások eshetnek csalók és átverések áldozatául és hogy ilyen nem történhet meg velünk. Ettől egy kicsit biztonságban érezhetjük magunkat, és megerősíti önbecsülésünket. ’Nem vagyunk hülyék. Én nem esek efféle dolgokba’, de sajnos ez az öncélú elfogultság önteltséget idéz elő.

Szóval ismétlésként a legfontosabbak: ne add ki senkinek a privát kulcsod és a visszaállító kifejezésed, ne ülj fel a túl szép, hogy igaz legyen ígéreteknek és mindig ellenőrizd az URL-címeket mielőtt kattintasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.