Kína akcióban: pénzbírsággal bünteti a chipgyártó cégeket az áremelkedés miatt

Kína ismét mikromenedzselni kívánja a világot: most éppen a globális chiphiány kérdését kívánja helyrehozni, és pénzbírsággal sújtja a chipgyártó cégeket az egekbe szökött áremelések miatt.

Már az év elején megjelent a chiphiány problémája, mely nemcsak az autógyártókat, de már a telefon- és a konzolgyártókat is elérte. Elemzők szerint a hiányt elsősorban a pandémia, a gyárakban bevezetett távolságtartás, illetve a táblagépek, laptopok, okostelefonok és elektromos autók iránti megnövekedett kereslet okozza. Ha pedig mindez nem lenne elég, a félvezetők globális hiánya is megjelent, ami aztán az árakat az egekbe dobta. Nemrégiben már a General Motors észak-amerikai gyárai is leálltak – vajon vége lesz ennek valaha?

A kínai állami piacszabályozása most kezébe vette az ügyet és közölte, hogy három helyi vállalatra összesen 2,5 millió jüan (kb. 115 millió forint) bírságot szabott ki. A cégek között volt a Shanghai Chengsheng Industrial, a Shanghai Cheter és a Shenzen Yuchang Technologies is. A szabályozók továbbá biztosítottak mindenkit affelől, hogy a következőkben „szoros figyelemmel fogják kísérni” az árakat és „az illegális piaci magatartás visszaszorítását”.

Még hosszú ideig elhúzódhat a globális chiphiány

A chiphiány a koronavírussal fűszerezve tehát valóban megszorította a húrt az autógyártók nyaka körül, akik teljesen átvariálni kényszerülnek eddigi stratégiáikat. A Toyota Motor japán autógyártó nemrégiben például bejelentette, hogy csökkentette éves termelési célját, és 300 ezerrel kevesebb autót fog gyártani idén a tervezettnél. A vállalat a világjárvány újabb hullámára, valamint a már említett félvezetők aszályára hivatkozott. Az autógyártó szerint a mindössze két hónap múlva kezdődő novemberi kilátások még mindig „tisztázatlanok” a „nagyon erős” kereslet ellenére is.

A globális chiphiány kérdése tehát még akár egy évig is elhúzódhat, a COVID ugyanis egy államnak sem kedvez. Malajzia például, mely számos chipgyártónak és igencsak nagynevű vállalatoknak ad otthont – mint például a Technologies AG, az NXP Semiconductors NV és az STMicroelectronics NV – most ismét patthelyzetbe került a koronavírus miatt. A COVID-fertőzések száma robbanásszerűen növekednek az országban, a lezárások megszüntetésére és a termelés újraindítására vonatkozó tervek pedig mind-mind megbukni látszanak.