Kína kamatot csökkentett és újabb milliárdokat pumpált a gazdaságba

A kínai kormány már számos intézkedést hozott a koronavírus járvány által okozott gazdasági visszaesés megakadályozására. Csökkentette a kamatokat és több milliárd jüant injektált a gazdaságba. A központi bank most ismét pénzt pumpált a rendszerbe. Ha a járvány terjedését rövid időn belül nem sikerül megfékezni, Kína komoly megszorító intézkedéseket is hozhat.

Csökkentik a hitelezők kamatait

A Kínai Népbank (PBOC) 200 milliárd jüant (közel 29 milliárd dollárt) injektált az ország bankrendszerébe, amely az elmúlt évben likviditási problémákkal küzdött. Hétfőn az alapokat egyéves középtávú kölcsönként kínálták kínai pénzügyi intézményeknek. A jegybank a kamatlábakat 3,25%-ról 3,15%-ra csökkentette. Ezenkívül a PBOC újabb 100 milliárd jüant (14 milliárd dollárt) adott a hét napos fordított visszavásárlási megállapodásokhoz. 1 billió jüan (több mint 143 milliárd dollár) fordított repó a hét első napján járt le, ám az intézkedések eredményeként nettó 700 milliárd jüant (több mint 100 milliárd dollárt) vettek fel a piacokról.

A héten a kamatlábak csökkentése is bekövetkezett, amire sok elemző számított. A vállalati és háztartási hitelek árának meghatározására szolgáló referencia-kamatláb csökkentése valószínűleg még ebben a hónapban megtörténik. Ezen intézkedéseket a PBOC februári bejelentése nyomán hajtotta végre, amely szerint 1,2 billió jüant (több mint 170 milliárd dollárt) költenek a kínai gazdaság támogatására, amelyet a koronavírus járvány meggyapált. A járvány következtében már több mint 2000 ember vesztette életét Kínában. A gyárak és üzletek nagy része hetek óta zárva van. A termelés akadozik, amelynek hatásait már az európai termelő cégek is megérzik.

A költségvetési kiadások és az adóterhek csökkentése

Peking, a bejelentett növekedést ösztönző intézkedéseiből nem valósított még meg semmit. Yan Se a Founder Securities vezető közgazdásza azt jósolta, hogy a PBOC a rövid távú stabilizációról inkább a kínai vállalatok közép-és hosszú távú finanszírozási igényeire fog fókuszálni, fordított repó ügyeletek révén.

A költségvetési kiadások és a fogyasztás ösztönzésére irányuló intézkedések továbbra is az asztalon hevernek, miután Kína a South China Morning Post szerint a múlt héten megígérte, hogy teljesíti a 2020-ra kitűzött gazdasági célokat. Úgy tűnik, hogy az önkormányzatoknak több pénzt adnak a rövid távú növekedés támogatására. A társasági adó csökkentése pedig enyhíti a vállalatok terheit. Ezen kiadásokra azonban pénzt kell elkülöníteni, amit úgy tehetnek meg, ha csökkentik a kormányzati kiadásokat. Az egészségügybe most embertelen összeget kell pumpálni, így ahhoz biztosan nem fog az állam nyúlni. Megszorításokra márpedig szükség van.

2019-ben Kína a történelemben példaértékű adó- és illetékcsökkentő intézkedéseket hozott, amely a GDP több, mint 2%-ának volt megfelelő. Ezek a csökkentések hozzájárulhatnak a gazdasági növekedéshez, de ennek eredményeként közvetlenül csökkentik a költségvetési bevételeket is. Liu Kun kínai pénzügyminiszter arra számít, hogy a kiadások növelésére továbbra is nyomást gyakorolnak és arra kényszerítik a kormányt, hogy a költségvetési műveleteket szoros egyensúlyban tartsa. „Ilyen körülmények között nem lehetséges a proaktív fiskális politika végrehajtása pusztán a költségvetési kiadások mértékének kibővítésével”, fejtette ki véleményét a pénzügyminiszter. Ezzel azt jelezte, hogy Peking nem valószínű, hogy elkötelezi magát egy nagy ösztönző csomag mellett, mint azt néhány befektető reméli.