Annyi pénzt pumpáltak a kínai gazdaságba, mint a bitcoin teljes piaci értéke

A világ gazdasága bizony folyamatosan lassul. A teljes összeomlás megakadályozása érdekében a központi bankok óriási pénzeket pumpálnak a piacokra. Nincs ez másként Kínával sem, amely most a teljes bitcoin piaci kapitalizációt akarja a gazdaságába injektálni.  

Bankmentés kínai módra

Kína a világ egyik legnagyobb gazdasága. Ettől függetlenül folyamatosan lassul a gazdasági növekedése. Bár némiképp enyhült az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus, a nagyjából egy hónapja tomboló koronavírus járvány igencsak megtépázta a kínai gazdaságot. A kínai központi bank azt tervezi, hogy még ma 1,2 billió jüant fecskendez a piacokra annak érdekében, hogy enyhítse a koronavírus kitörése által okozott pénzügyi instabilitást. Ez körülbelül megegyezik a bitcoin teljes piaci kapitalizációjával, ami 170 milliárd dollár.

A monetáris őrületet persze nem hagyhatták szó nélkül a kriptovaluta rajongók és a pénzügyi elemzők sem. Az SCMP híroldal szerint a pekingi és sanghaji pénzügyi központokban lévő befektetők és kereskedők nem számítanak semmi jóra, miután már szinte az egész országban válsághelyzetet hirdettek. A tőzsdék több, mint egy hétre bezártak a kínai újévi Hold-ünnepre, amely sajnálatos módon pontosan egybeesett a halálos járvány kitörésével. A koronavírus áldozatainak a száma már 362 és több mint 17 ezer embert tartanak fertőzöttként nyilván.

A bankoknak nyújtott segítségnek és a visszavásárlási megállapodásoknak az a célja, hogy növeljék a kereskedelmi bankok likviditását, amikor az újonnan kibocsátott pénz beáramlik a rendszerbe. Az Egyesült Államokban a Federal Reserve már tavaly szeptember óta gőzerővel dollárt nyomtat. Trump elnök több milliárd dollárnyi adócsökkentést és bónuszt kínál az amerikai bankoknak és milliárdos főnökeiknek.

„A kínai központi bank (Peope’s Bank of China) tegnap bejelentette, hogy a járvány miatt február 3-án 1,2 billió jüant fecskendez a gazdaságba, fordított repóügyletek felhasználásával. Az egész bankrendszer likviditása 900 milliárd jüannal magasabb lesz, az előző év azonos időszakához képest.”

A lépés azon 30 intézkedés egyike, amelyet a kínai hatóságok a víruskitörés okozta zavarok ellen és a gazdaság fellendítése érdekében tesznek. A közgazdászok előrejelzése szerint Kína gazdasági növekedése 5% alá eshet az év első három hónapjában. A 11 milliós Vuhan városa karantén alatt áll, a világ legnagyobb cégei, mint a Starbucks, az Ikea vagy az Apple sorba zárják be üzleteiket. Tehát a helyzet nem éppen rózsás.

Gyógyír a bitcoin

A korlátozott kínálattal és a rögzített inflációs rátával rendelkező decentralizált valuta előnyeiről már többször is szó esett. Úgy tűnik, hogy a válságok idején jövünk rá arra, hogy a bitcoin lehet az egyetlen biztonságos eszköz, amire érdemes építeni. Kína gazdasági kilátásai már a koronavírus kitörése előtt elég borús képet mutattak, ami növelheti a bitcoin iránti keresletet a térségben.

Kína már most óriási szerepet játszik a BTC mozgásában. A központi bank legutóbbi lépése pedig csak még jobban megerősíti a bitcoin biztonságos menedékeszköz narratíváját, amely mentes a központi bankok által generált monetáris manipulációtól.