Kína mégis elismeri a bitcoint vagyontárgyként

Kína a múlt évben több lépésben lehetetlenítette el a bitcoin bányászokat. Ezzel egyidőben a hatóságok betiltották a kriptotőzsdék működését is.

Kína betiltotta a bitcoint

A kínai hatóságoknak mondhatni, hogy a már kezdetektől a bögyében voltak a kriptók, legfőképpen a bitcoin. A teljes állami kontroll alatt tartott országban a blokklánc technológia egy addig teljesen ismeretlen szellemiséget hozott magával, ami nem tetszett az állami szerveknek. Ugyan Kína nagyon sokáig a világ legnagyobb hashrátájával büszkélkedhetett, a hatóságok a múlt évben végleg elüldözték a kriptobányászokat és tőzsdéket az országból. Helyette a lakosságnak maradt a kínai digitális jüan, amit az állam 100%-osan az ellenőrzése alatt tart.

A bitcoin, mint vagyontárgy

A korábbi események ismeretében a most meghozott bírósági döntés óriási jelentőséggel bír. A Sanghaji Tartományi Legfelsőbb Bíróság nemrég ugyanis kimondta, hogy a bitcoin “rendelkezik gazdasági értékkel” és mint virtuális eszköz rá is vonatkoznak az ország törvényei. A döntés értelmében tehát a BTC vagyontárgynak tekinthető, ezért a tulajdonjogi törvények védelme alá esik.

A Sanghaji Tartományi Legfelsőbb Bíróság az országban elsőként hozott ítéletet a tokennel kapcsolatban. Noha a tartományon belül ez számít a legfelsőbb bírósági szervnek kérdéses, hogy a többi tartomány is hasonlóan vélekedik-e a bitcoinról.

Ennek ellenére a döntés áttörést jelenthet az ország kriptotulajdonosai és talán a nem állami kriptók számára is. Liu Yang, egy pekingi ügyvéd szerint az ítélet kiemelt hivatkozási alapként szolgálhat majd a későbbiekben a Sanghaj területén indított perekben. Természetesen csak abban az esetben, ha az állami szervek ezt nem akadályozzák meg.

A bírósági eljárás 2020 októberében indult, amikor Cheng Mou feljelentést tett a Shi Moumou nevű elkövető ellen. A felperes követelte, hogy a tettes szolgáltassa vissza az eltulajdonított bitcoinját. A bíróság jogosnak ítélte a követelést, ám a token a megadott időszakon belül mégse került vissza tulajdonosához. Ekkor fordult a felperes a tartományi legfelsőbb bírósághoz.