Brutális a helyzet Kínában, de Magyarország sem áll jobban a sajtószabadság szempontjából

A kínai kommunista rezsim több újságírót tart fogva, mint bármely más ország a világon, jelentette a Riporterek Határok Nélkül (RFS) szervezet, amely újonnan publikálta a sajtószabadság indexét.

Kína több mint 100 újságírót ítélt börtönbüntetésre véleménynyilvánítás miatt. Az állam ugyanis szigorúan ellenőrzi az információs csatornákat, és cenzúrázza a kényesnek ítélt online tartalmakat.

Az index a média helyzet szempontjából 180 országot rangsorolt egy 0-tól 100-ig terjedő skálán. Magyarország egyébként az uniós tagállamok közül a harmadik legrosszabb pontszámot kapta.

A rangsorban Kína idén a 179. helyre került; hozzátették azonban, hogy mindez nem azt jelenti, hogy javult a helyzet az országban, hanem azt, hogy más országokban (például a tálibok által ellenőrzött Afganisztánban) romlott a helyzet. A kínai rezsim által ellenőrzött Hongkong sajtószabadsága szintén romlott az újságírók üldözésének növekedése miatt.

A New York-i PEN America szintén kiadta a 2023-as indexét, mely szerint a Kína által bebörtönözött újságírók száma elérte a 107-et. A fogvatartottak közül 50-en online kommentárok voltak, akik a közösségi médiaplatformokon különböző társadalmi, politikai és gazdasági témákról osztották meg véleményüket. A jelentés szerint a Kínai Kommunista Párt (KKP) a provokáció vádját használja a médiaszereplők letartóztatására.

Lai Jianping kínai emberi jogi ügyvéd megerősítette, hogy a sajtószabadság és a szólásszabadság helyzete Kínában ténylegesen romlik. Szerinte mindennek hátterében az áll, hogy egyre komolyabb politikai, gazdasági és társadalmi válsággal néznek szembe, az ország státusza „veszélyben van, és fenn akarják tartani az egypárti diktatúrát”.

Durvább a helyzet, mint gondolnánk?

Sheng Xue kanadai újságíró szerint a nemzetközi szervezetek által közölt információknál sokkal súlyosabb a helyzet.

„Senki sem tudja, hogy hány újságírót üldöztek a halálba Kínában, hányat tartóztattak le titokban, ítéltek el és kínoztak meg. A KKP egy terrorista rezsim, a hatalom minden szintje úgy működik, mint egy diktatórikus és zsarnoki rendszer. Ezért a külvilág számára nehéz statisztikákat gyűjteni. Hogy őszinte legyek, még Hszi Csin-ping sem tud az adatokról” – írja.

Fang Bin kínai újságírót például a helyi rendőrség letartóztatta és három év börtönbüntetésre ítélte, miután 2020 februárjában a koronavírus világjárvány idején közzétett olyan videójelentéseket, amelyekből kiderült, hogy az állam által beismertnél magasabb számú haláleset történt. A férfi idén szabadult a börtönből, de a KKP hatóságai továbbra is zaklatják; lakásában lekapcsolták az áramot és a vizet, és nyomást gyakorolnak a főbérlőre, hogy a férfi utcára kerüljön.