Kína törli a koronavírussal kapcsolatos online publikált kutatásokat

A kínai denevérlevestől kezdve az amerikaiak által kifejlesztett depopulációs bombáig minden szóba került már a koronavírus eredetével kapcsolatban. A COVID-19 körüli tényeket azonban még ma is homály fedi.

Az Epoch Times nemrégen tette közzé, hogy egyre több jel utal arra, hogy a Kínai Kommunista Párt (CCP) aktív dezinformációs kampányt folytat, és sok médiatermék világszerte le is hozza ezeket a megtévesztésre alapuló híreket. Ennek eredményeképpen több nemzet hamis információk tudatában próbál harcolni a vírussal szemben.

“Sok ország ma már teljesen elfogadta Kína narratíváját, ők rendesen fel lettek ültetve.” összegezte Joshua Philip, az Echo Times újságírója. “Ezek az országok nem értik a Kínai Kommunista Pártot, nem értik, hogyan működnek a párton belül a dolgok. Ebben a pillanatban is azt sulykolja a Párt, hogy a vírusjárvány Kínában véget ért, pedig még koránt sincs vége.”

Ha pedig bármi kétség felmerülne bárkiben, hogy Kína próbálja eltitkolni az igazságot a koronavírussal kapcsolatban – legyen bármi is az igazság, a The Guardian angol újság most egy új bizonyítékkal állt elő. Publikációja szerint Kína elkezdte töröltetni az online szakmai oldalakon megjelent cikkeket a koronavírus eredetével kapcsolatban. A pártállam lesújt minden olyan akadémiai kutatás publikációjára, ami a koronavírussal kapcsolatos. Az intézkedés célja a fertőzés körül kialakult narratíva dominálása. Kiderült, hogy több kínai egyetem hivatalos honlapján megjelent dokumentációt is töröltek az elmúlt hetekben, két weboldalról biztosan törölték, állítja a Guardian. A kiszivárgott források szerint brutális akadémiai cenzúrával is számolniuk kell a kínai kutatóknak, ugyanis minden koronavírussal foglalkozó publikációt be kell adni központi ellenőrzésre.

Az online cache indexek alapján a Fudan Egyetem és a Kínai Geotudományi Egyetem weboldaláról törlésre kerültek a témába vágó publikációk.

Kínai belpolitikai villongások?

“A kezdetektől fogva terel a Kínai Központi Párt. Nem tudjuk, mi történt ott valójában, az viszont tény, hogy a Kommunista Párt próbálja elfedni a valóságot, és ez mindenkit aggasztania kellene,” nyilatkozta Gordon Chang újságíró.

Steve Tsang, a londoni székhelyű SOAS China Institute igazgatója szerint a kínai kormány nagy fókuszt helyez a vírus evolúciójával és menedzsmentjével kapcsolatos érzékelésre a járvány kitörésének kezdetétől.

“Prioritás szempontjából a narratíva ellenőrzése még a közegészségügynél és a gazdasági visszaesésnél is fontosabb,” mondta Tsang. “Ez nem jelenti azt, hogy a gazdaság és az egészségügy nem fontos. De a narratíva a legfontosabb.”

“Ha a törléssel kapcsolatos bizonyítékok valósak, akkor az egyértelműen jelzi, hogy a kormány mindenáron irányítani akarja a COVID-19 eredetével kapcsolatos narratíváját,” összegezte a Tsang.

A Guardian forrása szerint a kutatási dokumentumok törlése csak a koronavírus témára vonatkozik. Más orvosi témájú kutatási publikációt a minisztérium nem ellenőriz kiadás előtt.

Kyle Bass, Kína nyílt kritikusa a Twitteren a témával kapcsolatban ezt publikálta:
“Hszi Csin-ping elnök bajban van. Belső források szerint a Párt egyik elit csoportja meneszteni akarja a vezetőt. A Guangdong-elit elkezdte sürgetni a reformot az elnök életfogytig várható uralkodásával szemben.”

A társadalom tagjai ambivalensen állnak a párt teljesítményéhez Kínában a koronavírus kapcsán. A valós adatok eltusolásával és a látszatintézkedésekkel nem kellően volt az ország felkészülve az epidémiára, általános az egyetértés, hogy ahogy a SARS vírus kitörésekor is történt, a kínai állampárt a saját propagandájának csapdájába esett.