A kínai kormány folytatja az illegális kriptotőzsdékkel szembeni kemény fellépést

A Sanyan Finance helyi újság szerint november 22-én a sencseni hatóságok összesen 39 kriptotőzsdét azonosítottak, melyek az országban továbbra is kriptovaluta kereskedelmet folytatnak, habár köztudott, hogy Kínában ilyen tevékenység 2017 óta tilos.

A műveletben részt vett Kína központi bankja, a Kínai Népbank (PBoC), a Városi Közbiztonság Gazdasági Nyomozó Irodája illetve a Városi Kommunikációs Igazgatóság.

Az már kiderült, hogy az országban működő illegális tőzsdéknek, ha a hatóságok leleplezik, akkor azonnali tiltással kell számolniuk. Ezt a Kínai Népbank hivatalos nyilatkozata is megerősíti.

A jelentések szerint a tőzsdékkel szembeni intézkedések három részből állnak:

“A tőzsdékkel szembeni fellépés során három tevékenységre fognak a hatóságok összpontosítani: először is a virtuális valutakereskedelmi szolgáltatások nyújtására vagy virtuális valutakereskedelmi helyek nyitására Kínában; másodszor különféle szolgáltatási csatornák biztosítására a tengerentúli virtuális valutakereskedelmi helyek számára, ideértve az olyan szolgáltatásokat, mint például az ügynöki kereskedés; különböző tokenek értékesítése, befektetők számára pénzeszközök illetve olyan virtuális valuták gyűjtése, mint a bitcoin és az Ethereum.”

A sencseni intézkedések keretében más szervezeteket is górcső alá vesznek de:

“Nálunk nem volt rendőrségi razzia,” nyilatkozta a Binance.

Kína álláspontja a kriptovalutákkal kapcsolatban elég zavaros. Októberben a kínai elnök nyilvánosan támogatta a blokklánc technológiát (ami egyben masszív áremelkedést és növekedő kínai kriptovaluta kereskedési volument eredményezett), ugyanakkor a kínai kommunista párt TV-műsorában erősen kritizálták a kriptovalutákat. A kínai média arra figyelmeztetett, hogy a blokklánc technológia és például a bitcoin nem összekeverendők.

Időközben a Binance kriptotőzsde tagadta a pletykákat, miszerint a rendőrség házkutatást tartott a vállalat sanghaji irodájában. Röviddel ezután a Bithumb tőzsdéje is visszautasította azt a hírt, hogy a sanghaji irodáját be akarná zárni. A Huobi azt mondta, hogy “néhány médiajelentésből hallottunk erről az egészről. Mi viszont nem kaptunk konkrét utasításokat”, mondta a Huobi képviselője.

A Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhang dicsérte a kínai kormány fellépését, hiszen úgy gondolja, hogy ezzel csak a rossz szereplők akarják eltávolítani a szektorból.

“Ez igazából jó dolog, ha megtisztítjuk az ipart csalóktól”, írta a PrimitiveCrypto alapító partnerének, Dovey Wannak.

Wan azt állította, hogy az ellenőrzés célpontjai “valószínűleg a Ponzi és kriptocsalók miatt, mivel köztudott, hogy Sencsen a központjuk.”

A piac mindenesetre meglehetősen negatívan reagált a hírre. A Bitcoin 10%-ot esett és 7000 dolláron kereskedik. A bitcoin cash (BCH), litecoin (LTC), EOS és binance coin pedig több mint 10%-ot vesztett értékéből.