A kínai jegybank bekérette a bitcoin tőzsdék képviselőit, hogy megvédjék a kínai pénzpiacot a szabadeséstől

Kínai bitcoin tőzsdék figyelmeztetést kaptak a kínai központi banktól. A cél a pénzügyi stabilitás megőrzése az országban, mert a bitcoin és a jüan ára sokat esett az utóbbi napokban.

A kínai bitcoin tőzsdék működése jelentősen befolyásolja a kínai pénzpiacot

A People’s Bank of China (PBoC) kínai központi bank pénteken kiadott nyilatkozatában közreadta, hogy a kínai bitcoin piac jelentős szereplőivel találkozott. A BTCC, a Huobi és az OKCoin bitcoin tőzsdék a globális bitcoin kereskedés forgalmának jelentős részét adják. Együtt a bitcoin forgalom akár 80%-át is kitehetik.

A PBoC azért találkozott a bitcoin tőzsdékkel, hogy felszólítsa őket a törvényes működésre. A központi bank kifejtette aggályait a bitcoin abnormális árfolyam ingadozása kapcsán, célja a pénzügyi stabilitás megőrzése. A nyilatkozatában nincs új intézkedés, a korábbi 2013-as szabályozásokat ismétlik meg. Az időtájt a bitcoin ára sosem látott magasságokba emelkedett és a kínai központi bank hasonló nyilatkozatot adott ki a bitcoin virtuális mivoltjáról.

A bejelentést a BTCC is kommentálta

A kínai BTCC bitcoin tőzsde nyilvánosan kommentálta az ország központi bankjának nyilatkozatát a félreértések elkerülése és a pánik hangulat legyőzése érdekében. A BTCC azt nyilatkozta, hogy a PBoC hivatalnokaival szorosan együttműködnek, hogy biztosítsák a szabályos működést a kínai törvényekkel összhangban.

 A kínai bitcoin tőzsde így nyilatkozott:

“Mint a legrégebben működő bitcoin tőzsde a világon, mindig is követtük a szigorú pénzmosás megelőzési és ügyfél azonosítási szabályozásokat. A továbbiakban is így teszünk és megfelelünk minden törvényi szabályozásnak Kínában. A PBoC mai sajtónyilatkozatában azt hangsúlyozzák, hogy a bitcoin kereskedésben jelentős árfolyam ingadozás volt tapasztalható. Idéztek egy 2013-as sajtónyilatkozatból, hogy a bitcoin egy virtuális eszköz és nincs tisztázott jogi helyzete. Ezúton is kérjük a felhasználóinkat, hogy legyenek tisztában virtuális eszközöket érintő hatályos szabályozással. A bitcoin kereskedés kockázattal jár, főleg az olyan piacokon, ahol az árfolyam ingadozás jelentős.”

A bejelentés mind a bitcoin, mind a jüan árfolyam szempontjából igen érzékeny időpontban érkezett. A bitcoin ára a kínai tőzsdén 30%-ot gyengült két napja, bár az esésből valamennyit már ledolgozott az árfolyam. A jüan pedig kínai tőke kiáramlását korlátozó intézkedések hatására hónapok óta gyengül.