Meddig emelkedik a BTC árfolyam ebben a ciklusban? Elemzés

 • 56
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A Bitcoin árfolyama megközelítette a 9.000 dolláros határt az elmúlt egy hónapban, viszont azt nem sikerült áttörni. Most szilárdan tartja magát a 8.500 dolláros szinten.

Az időzítés pont egybeesik egy ciklikus modellel, amit Juan Villaverde és Dr. Bruce Ng, a Weiss Ratings kriptoelemző vállalat szakértői alkottak meg. Az elemzés alapján a kripto bikapiac közepén vagyunk, és még van tér az emelkedésre .

A kérdés, amit fel kell tennünk, hogy mennyit emelkedik még?

A ciklusok nem tudnak pontos választ adni az ilyen kérdésekre. Ezek inkább arra válaszolnak, hogy mikor érett meg a piac a következő nagy lépésre? Ma így egy teljesen más elemzést mutatunk, ami ezt az egyszerű kérdést teszi fel.

A Bitcoin vásárlók pirosban vagy zöldben vannak?

Ha úgy gondolod, hogy ezt a kérdést lehetetlen megválaszolni, akkor tévedsz. Ha figyelembe veszed a következő forgatókönyvet, akkor valójában nagyon is egyszerű.

Tételezzük fel, hogy a Bitcoin piaci ára 10.000 USD. A Bitcoin teljes kínálata viszont csak kettő coin. Nevezzük az egyiket “BTC #1”-nek, a másikat “BTC #2”-nek. Ennyi, ebben a szcenárióban nincs más Bitcoin. A BTC#1-et pont most adták el 10.000 dolláros áron. A BTC#2 pár hónappal ezelőtt cserélt gazdát 5000 USD-ért.

Ez azt jelenti, hogy a teljes piaci értékük 20.000 USD – ez a teljes piaci kapitalizáció. A tulajok 15.000 USD-t fizettek értük, így a teljes nyereség 5.000 USD – ez a realizált piaci kapitalizáció.
Ez a nyereség vagy a veszteség segít nekünk meghatározni, milyen nagy lesz a következő lépés a Bitcoin esetében.

A két grafikon lent ábrázolja a két mértéket, amiről beszéltünk.

A piros vonal a Bitcoin piaci kapitalizáció – mennyit érnek összesen a Bitcoinok.
A rózsaszín terület a Bitcoin realizált piaci kapitalizáció – mennyit fizettek érte a tulajok.
Amire nagyon figyelni kell tehát a kettő különbsége – a teljes nettó nyereség vagy veszteség

És itt van a kulcs hozzá.

Ha a Bitcoin tulajoknak nagy nyitott nyereségük van, akkor a Bitcoin túlértékelt. Ha csak kis nyitott nyereségük van, akkor alulértékelt. Ha viszont egyértelmű nyílt veszteségük van, akkor a Bitcoin súlyosan bezuhant.

Most nézzük végig lépésről lépésre az időhorizontot.

Bitcoin elemzés 2013. július –2016. október

BTC elemzés

A piros vonal jelenti a Bitcoin 2013. július és 2016. októbere közötti piaci kapitalizációt. A rózsaszín vonal a realizált kapitalizáció.

1. 2013. júliusában kezdünk, ez még pont a bikapiac előtt volt. A realizált piaci kapitalizáció csak egy nagyon kicsivel van lejjebb a piros vonalnál, azaz a teljes kapitalizációnál. A Bitcoin itt alulértékelt.

2. 2013. november. A Bitcoin ára kilő mint egy rakéta, és a hónap végével a piaci kapitalizáció jóval feljebb van a realizált piaci kapitalizációnál. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin tulajok hatalmas nem realizált nyereségen ülnek, és a Bitcoin túlértékelt az elemzés szerint.

Ennek eredménye, hogy december elejével a Bitcoin tulajok sietnek készpénzre váltani a nyereséget. Ennek hatására a Bitcoin árfolyama kevesebb mint három hét alatt összeomlott, az ára a felére esett vissza.

3. 2015. január után. Egy hosszú, éven túli medve piac után fundamentális változások történnek a piacon. A realizált piaci kapitalizáció sokkal nagyobb mint a teljes piaci kapitalizáció. Ez tehát azt jelenti, hogy a Bitcoin tulajok hatalmas nyitott veszteségen ülnek. A Bitcoin csúnyán alulértékelt, és egy hatalmas bikapiac bontakozik ki.

A Bitcoin elemzés 2017. júliusa és napjaink között

BTC elemzés

1. Újra júliusban kezdünk, de most 2017-ben. Ez pontosan négy évvel később van a korábbi ciklusunk kezdőpontjától. Véletlen? Nem. Ez a négy év ugyanis pont Bitcoin felezési időtartama.
Újra, csakugyan mint 2013-ban, pont egy hatalmas bikapiac előtt vagyunk.
Újra, a realizált piaci kapitalizáció (rózsaszín terület) csak egy kicsivel kisebb mint a piaci kapitalizáció (piros vonal). A Bitcoin alulértékelt.

2. 2017. November – December. Csakúgy mint négy évvel ezelőtt, a Bitcoin újra kilő novemberben. Hat hét alatt a piaci kapitalizáció nagyobbra nő mint a realizált piaci kapitalizáció. A Bitcoin túlértékelt az elemzés alapján.
Ennek eredménye, hogy a Bitcoin tulajok újra rohannak készpénzre váltani a Bitcoinjaikat. Mindössze 7 hét alatt a piaci kapitalizáció újra összeomlik. Most azonban a helyzet súlyosabb, az árfolyam 60%-ot esik be.

3. 2018. novembere után. Egy újabb hosszú több mint egyéves medvepiac után, ugyanazok a fundamentális változások kísértik a Bitcoin tulajokat. Ez tehát azt jelenti, hogy a négy év alatt most először a Bitcoin tulajok újra nagy nyitott veszteségen ülnek, és a Bitcoin csúnyán alulértékelt.

4. 2019. július. A pontos négy éves ciklus harmóniájának megfelelően az új Bitcoin bikapiac beindul.

Ezek után el is érkeztünk napjainkba. Közeledik az újabb Bitcoin feleződés, és újabb Bitcoin árfolyam emelkedés bontakozik ki.

Mit is mond akkor ezek után a realizált tőkenyereség mutató most az elemzés szerint?

Tegyük tisztába azt, hogy a realizált piaci kapitalizáció jelenleg 5600 USD körül alakul, ugyanis a jelenlegi Bitcoin tulajok ilyen átlagár mellett vásároltak be.

Most, hogy a Bitcoinnal 8.000 és 9.000 USD között kereskednek, ez azt jelenti, hogy nyitott nyereségen ülnek.

Bár ez a nyereség még mindig relatíve kicsi. Ha pedig a történelem nem hazudtolja meg önmagát, akkor nem látsz most semmilyen nagyobb árfolyamcsökkenést addig, amíg a piaci kapitalizáció négyszer nagyobb nem lesz a realizált piaci kapitalizációnál.

Nem tudjuk előrejósolni, hogy mennyi lesz a realizált piaci kapitalizáció akkor. De ha annyi marad is mint ma, akkor 21.000 dolláros árfolyamra számíthatunk abban az időszakban.

Ha pedig a realizált piaci kapitalizáció emelkedni fog, ami általában mindig bekövetkezik nagyobb bikapiacok idején, akkor a Bitcoin árfolyama még a 21.000 dollárnál jóval magasabbra is felemelkedhet.


 • 56
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

premik

Életrajzi információ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.