A kínai kommunista pártiskola kriptovalutákról adott ki könyvet

A kínai kommunista párt iskolája kriptovaluta és blokklánc könyvet adott ki. Kína nem is olyan régen még betiltotta a kriptovaluta kereskedést és hallgatott a bitcoinról, ma kádereket tanít a kripto ökoszisztémáról. 

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának Pártiskolája vagy más néven csak Központi Pártiskola a mai modern világot megváltoztató technológiákról adott ki egy könyvsorozatot. Ennek egyik nemrég megjelent könyve nem másról, mint a blokkláncról és a kriptovalutákról szól. A könyv címe: “Párbeszéd a párt vezetőivel a digitális valutákról”.

A könyvsorozat célja az, hogy megfelelő ismereteket biztosítson a párt tisztviselői és a kínai nép számára a felmerülő új technológiák felismerésére. A könyv prológusát a kínai központi bank vezetői, kínai szabályozók és több kereskedelmi bank ügyvezetője írta.

A tradicionális pénzek kialakulásától a digitális valutákig

A könyv a hagyományos pénzek keletkezésétől kezdve mutatja be a pénzügyi világot. A könyv szerzője Yang Dong professzor ezután a kriptovalutákról, a blokklánc technológiáról és a bitcoin születéséről is mesél. A könyv rendkívüli részletekbe menően foglalkozik a digitális valuták jövőjével és lehetőségeivel. Dong professzor azt javasolja, hogy miközben Kínának a legális digitális valuta minél előbbi bevezetésére kell összpontosítania, nem szabad szem elől tévesztenie az olyan veszélyeket sem, mint például a Facebook kriptovalutája, a Libra.

Egy egész fejezet foglalkozik a központi bank által kibocsátott digitális jüannal (CBDC). Ebben a részben a szerző elmagyarázza a digitális pénz technológiai hátterét és bevezetésének pozitív hatásait a fizetési rendszerre. Itt kitér arra is, hogy az amerikai dollár hegemóniájára hatékonyan kell reagálnia Kínának.

A könyv írója külön fejezetet szentelt a blokklánc technológiának, amelyben azt fejti ki, hogy a blokklánc technológia bevezetése mennyivel könnyítheti meg a kis-és középvállalkozások életét az ázsiai országban. Véleménye szerint különböző tanfolyamokkal kellene segíteni a vállalkozásokat, hogy minél hamarabb blokkláncot kezdjenek el használni.

Kína elnöke, Hszi Csin-ping még tavaly bejelentette, hogy Kínának élnie kell a blokklánc technológia kínálta lehetőségekkel. Már akkor sejteni lehetett, hogy bár 2017-ben tiltólistára helyezték a kriptovalutákat és az azokkal folytatott kereskedelmet, Kína meglátja a blokklánc és a digitális valuták előnyeit. Azóta óriási pálforduláson ment keresztül a kínai kormány. Már javában dolgoznak a digitális jüanon, mely tesztelése még áprilisban elindult.