Kína már javában teszteli a digitális jüant, képernyőfotók szivárogtak ki

Még tavaly írtunk arról, hogy Kína nemzeti digitális valuta kibocsátását tervezi. Azóta természetesen a tettek mezejére léptek és már javában zajlanak a digitális jüan tesztjei, amiről most képernyőfotók is kiszivárogtak. 

Kína ambivalens magatartása a kriptovaluták iránt már régóta közismert. 2017-ben az ázsiai ország betiltotta a kriptovalutákkal való kereskedést, ennek ellenére virágzik a kínai bitcoin bányászat és Hszi Csin-ping elnök még tavaly októberben bejelentette, hogy kifejezetten támogatja a blokklánc technológia alkalmazását és egy nemzeti digitális valuta kibocsátását kezdeményezi. Nemrég kiderült, hogy a Agricultural Bank of China (ABC), amely az ország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja és nem meglepő módon állami tulajdonban van, hivatalosan is megkezdte a digitális jüan tesztelését.

A kiszivárgott képeket a WeChaten osztották meg

Az már egy ideje köztudott, hogy a Kínai Népbank saját kriptovaluta projektjén dolgozik. A bank korábban tucatnyi állásajánlatot tett közzé, melyekben fejlesztőket kerestek, akik a nemzeti kriptovalután dolgoznának. A kínai kriptoközösség szerint viszont a projekt csak most ölt kézzel fogható formát. A BlockBeats kriptomédia oldala március 14-én arról írt, hogy az ABC új alkalmazásának képernyőfotói lepték el Kína legnagyobb csevegőalkalmazását, a WeChat-et.

A képek egy alkalmazás béta verzióját ábrázolják, amelyen az ABC logója látható. Noha a képeket még nem fordították le, a DC (digital currency) kifejezés azonnal feltűnt, amely az alkalmazás kezdő képernyőjén elöl és középen helyezkedik el.

Mathew Graham, a Sino Global Capital ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy az applikációt csak azok tölthetik le, akiknek a kormány azt jóváhagyta. Az alkalmazás jelenleg csak Sencsenben, Xionganban, Csengduban és Szucsouban érhető el.

Habár egyesek megkérdőjelezik a képek valódiságát, azt már hónapok óta tudni lehet, hogy Kína pilot programját 2020. év elején akarta elindítani. Korábban valószínűleg azért nem került erre sor, mert a januárban kitörő koronavírus járvány miatt, az államnak az egészségügyre kellett fókuszálnia. Most, hogy a járvány lecsengett a népes országban, folytathatják a digitális jüannal kapcsolatos munkálatokat.

A kínai kormány blokklánc, de nem bitcoin barát

Talán véletlen egybeesés, hogy a kiszivárgott képekkel egy időben Peking bejelentette, hogy befejezte egy blokkláncon dolgozó 15 szervezet konzorciumának létrehozását. A szervezetek között a Kínai Népbank, a legnagyobb kínai internetes vállalat a Tencent és a Baidu szerepel. Most már csak az a projektben résztvevők vállalatok feladata, hogy széles körben népszerűsítsék a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológiát.

A Nemzetközi Kifizetések Bankja (BIS) szerint a béta verzió indítását nem is lehetett volna jobban időzíteni. A BIS április 3-án megjelent hírlevelében azt írta, hogy a koronavírus járvány kitörése miatt világszerte rettegnek az emberek a készpénztől, mivel attól tartanak, hogy a fizetőeszközök használatával megfertőződhetnek. Ez a félelem viszont elősegítette az elektronikus fizetések népszerűségét. Ennek köszönhetően több nagyvállalat is jelezte a pénzügyi szektorba való belépését. Nyugaton a Google Pay, míg keleten a WeChat Pay kíván minél több ügyfelet magához csábítani, ahogy a Facebook Libra projektről se szabad elfeledkezni.

Ez a félelmekkel teli időszak pedig kifejezetten jól jöhet a digitális valuta projekteknek, hiszen egyre többen részesítik előnybe az érintés nélküli bankkártyás fizetéseket, ahonnan már csak egy lépés a nemzeti digitális valuták használata. Onnan meg már csak rájöjjenek, hogy a digitális papírpénz ugyanolyan értéktelen hosszú távon, mint a papírváltozat.