Hszi Csin-ping: Kínának élnie kell a blokkláncok nyújtotta lehetőségekkel

A Kínai Népköztársaság elnöke és a Kínai Kommunista Párt főtitkára, Hszi Csin-ping azt nyilatkozta, hogy az országának meg kell ragadnia a blokklánc technológia kínálta lehetőségeket.

Hszi a Központi Bizottság Politikai Irodájában tartott beszédében mondta, hogy a blokkláncoknak széles körű felhasználási területe van kezdve a pénzügyitől a tömegközlekedésen át egészen a szegénység elleni küzdelem terén.

“A blokkláncra fontos áttörésként kell tekintenünk az alaptechnológiák független innovációja szempontjából,” mondta Hszi a bizottság tagjainak.

“Tisztáznunk kell a fő irányt, növelnünk kell a beruházásokat, a kulcsfontosságú technológiákra kell összpontosítanunk és fel kell gyorsítanunk a blockchain technológia és az ipari innováció fejlesztéseket.”

A kínai elnöknek a blokkláncról szóló kijelentései valószínűleg az első kínai topvezetőtől eredő megjegyzések a technológiát illetően.

Hszi azt is kijelentette, hogy egy “jogállam-hálózatot kell bevezetni” a meglévő és a jövőbeli blokklánc rendszerekbe. E célból Hszi egy fentről érkező megközelítését szorgalmaz, útmutatásokkal és jól definiált szabályozással. Hszi szerint a technológia tesztelését széles körben kell végezni, ideértve a képzési platformokba és az “innovációs csapatokba” való befektetést.

Beszédében felszólította a tagokat egy “Blockchain+” létrehozására, amin a polgárok személyes fejlődését lehet követni, beleértve oktatást, munkahelyet és orvosi ellátás biztonságát.

Hivatalosan 2017 óta tiltva vannak a kriptovalutákkal való kereskedelem az országban de ennek ellenére a Bitcoin bányászat egy megtűrt és jövedelmező befektetési forma az országban. Az évben a kínai központi bank többször is kijelentette, hogy egy digitális jüan bevezetését tervezi.