Elkezdtek visszaszállingózni a kínaiak a kriptopénz piacokra

Több mint másfél évbe telt, mire a kínaiak újra elkezdték képviseltetni magukat a kriptopénz piacokon miután a kínai központi bank 2017 szeptemberében blokád alá vonta az ICO forrásgyűjtést és effektíve betiltotta a token kereskedést.

Az elmúlt 24 órában semmiből jött kínai FatBTC kriptotőzsde több mint 42 milliárd forint kereskedést regisztrált a BTC/CNY párra és 19 milliárdot az ETH/CNY-ra.

Coin Market Cap

A csavar az egészben, hogy konkrétan nem is kínai jüanban (CNY) kereskednek a tőzsdén, hanem FCNY-ben, ami egy jüannal egyenértékű stabilcoin.

A semmiből jött vissza a CNY (FCNY) kereskedés | coinlib

Az újabb csavar, hogy a FatBTC technikailag nem is kínai tőzsde mivel Belizében van beregisztrálva, távol Peking vigyázó tekintetétől. A tulajdonosok és a tőzsde azonban letagadhatatlanul kínai és lassan a tőzsdén kívüli kereskedésből (OTC) is ki kívánja venni a részét egy új FatOTC kereskedési platformmal.

Látszólag sikerült a tőzsdének valahol Kínában egy jüan bankszámlát nyitnia így a kínaiak jüanban is elhelyezhetnek letéteket azzal az aprósággal, hogy a tőzsde azonnal átváltja FCNY tokenre.

Az FCNY segítségével máris megnyílik kínaiak előtt a terep a likvid kriptovaluták, mint a bitcoin és az ether előtt, és persze a tokenek kereskedés előtt.

Sok infót nem árul el magáról a FatBTC, de a honlapjuk szerint már 2014 óta működnek. Néhány helyen feltűnik egy kis platform bug, illetve láthatóan bajban vannak az időeltolódás és a kulturális nüanszok miatt, de elsőre minden a legnagyobb rendben működik a váltón.

Azt egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy vajon a semmiből jött tőzsde sorstársaival egyetemben hamisítja-e a kereskedési volumenét, de a közösségi média elszólásokban határozottan tagadják.

Rá is fér a piacokra a kínaiak visszatérése. Ugyan 2019 eleje óta megfordulni látszik a medvés trend, de továbbra is jóval a 20 000 dolláros BTC árfolyamcsúcs alatt kereskedik. A BTC a publikáció idején eddig sikeresen védi 4000 dolláros árszintet.

A BTC egyelőre tartja magát a 4000 dolláros támasz fölött | TradingView 4 órás BTCUSD chart, Coinbase

(Borítókép: Rigobert Bonne 1770-es térképe Kínáról, Koreáról, Japánról és Formosáról [mai Tajvan])

Készülj az újabb menetre! Tárold a digitális vagyonod hidegtárcában. Ingyenes házhozszállítás, 100+ támogatott kriptó.