Jelentés: 6 milliárd dollárnyi hamis kereskedési volumen naponta (!) a kriptotőzsdéken

Egy új jelentés alapján a Coin Market Cap top 100 kriptotőzsdéjének 70%-a hamis kereskedési volument (wash trading), sokszor akár 1000-szer nagyobb napi volument publikál.

A 24 órás napi volumen kétharmada hamis lehet

A Coin Market Cap egy hónappal ezelőtt új módszert vezetett be a kriptotőzsdék napi kereskedési volumenének mérésére, de egyes források továbbra is állítják a volumen számok nem felelnek meg a valóságos adatoknak. A bevezetett módosított volumen mérőszám oldal ugyan még csak béta verzióban érhető el, de már most alaposan felforgatta a kriptotőzsdék rangsorát.

A Blockchain Transparency Institute (BTI) által a héten kiadott jelentés még jobban rávilágít a hamis kereskedési volumen magnitúdójára. 130 kriptotőzsde adatait vizsgálva a kutatócsoport arra jutott, a napi kereskedelmi volumen 2/3-a, mintegy 6 milliárd dollár hamis.

Kriptotőzsde rangsor - hamis kereskedési volumen nélkül

Táblázat magyarázó:

  • Total UV/24 hours -> összes egyéni látogató az elmúlt 24 órában a SimilarWeb adatai alapján (ami nem a legpontosabb mérőszám)
  • Volumen/visitor -> látogatónkénti volumen óránként dollárban
  • Volumen claimed -> bejelentett teljes napi kereskedési volumen
  • Módosított volumen -> valós kereskedési volumen a napi egyedi látogatószám figyelembevételével arányosan
  • Differential -> eltérés
  • Vol/visitor ratio -> volumen/látogató arány
  • Vol/user claimed -> bejelentett volumen/felhasználó
  • Vol. ratio claimed -> bejelentett volumen arány

A legnagyobb bajkeverő tőzsde a Bibox, ami 85x-ös hamis kereskedési volument produkál, a Bit-Z 469x, a ZB 391x, az LBank 4400x nagyobb kereskedési volument mutat. De van ennél rosszabb is, a BCEX kriptotőzsde a 22 000x kereskedési volumenével. A BCEX példáján keresztül: a tőzsde átlagosan napi 447 egyéni látogatóval rendelkezik, a bevallott napi kereskedési volumene 157 millió dollár, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden felhasználója 355 000 dollárt kereskedik a platformon naponta. A top 100-ba nem fért kriptotőzsdék között még silányabb a helyzet.

A Magyarországon ismertebb kriptotőzsdék közül ajánlott a HitBTC, Huobi, Bitbay és OKEx tőzsdék adatait is fenntartással kezelni.

Óriásit nőtt a KuCoin és Cryptopia az adjusztált kereskedési volumen alapján

A top 25-be tartozott kriptotőzsdék a jelentés alapján még a közelébe se kerülnek a top 100-nak mivel ezeknek a felfújt adatú tőzsdéknek általában 1 000 alatt van az egyéni látogatószámuk naponta. Szintén felfedezhető, hogy ezek a tőzsdék tömeggyártásúak és ugyanazt az UI-t és kereskedési motort használják.

A listán a Kucoin és a Cryptopia a legnagyobb nyertes és a 19-id és a 24-ik helyen landolt a korábbi 58-dik és 90-dik helyről, miután megtisztult a kép a hamis kereskedési volumentől. Mindkét oldal nagy számú egyéni látogatót vonz naponta, bár a BTI jelentés megjegyzi, a felhasználóik általában alacsony piaci kapitalizációjú coinokkal kereskednek.

A SimilarWeb adatbázisából kihúzott adatok alapján a legtöbb hamis kereskedési volument produkáló tőzsdék a Coin Market Cap oldaláról kapják a látogatókat, ami pontosan arra ösztönzi őket, hogy hamis volumenekkel előrébb rangsoroljanak a listán.

A jelentés megjegyzi, a wash trading intézményesített praktikáját mellőző kriptotőzsdéket is érdemes gyanúval kezelni és nem jelenti, hogy az oldalukon nem kerülnek hamis ügyletek kiadásra, csak egyelőre a modell nem tudja azt kimutatni.

Közben a megbízhatóbbnak kikiáltott tőzsdék, mint a Coinbase és a Gemini saját kereskedési volumen monitorozó rendszerek kidolgozásán dolgozik, ami elsősorban nem a kriptotőzsdei fake aktivitás megszüntetését célozza, hanem hogy megfeleljen egy esetleges intézményi, wall street-i követelményeknek, hogy elkezdhessenek végre kriptopénzekkel szabályozott keretek között kereskedni.

Szerintetek mit kellene tenni a hamis adatokkal dolgozó kriptotőzsdékkel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük