Kipukkadni látszik a startup lufi – mit jelent ez a fintech szektor számára?

Már évek óta vizionálják, hogy ki fog pukkadni az egyre növekvő startup lufi és most úgy tűnik, a koronavírus felgyorsíthatja az eseményeket.

A koronavírus miatt szinte minden nap megjelenik egy-egy hír olyan állami intézkedésekről, melyek a gazdaság fellendítésével foglalkoznak. Ezek az intézkedések sok esetben a startupokat is érintik, akik most a Startup Genome, 1500-as mintán végzett friss kutatása szerint különösen bajban vannak: az eddigi több, mint 10%-os éves növekedés után (mely több, mint 3-4-szerese más iparágak növekedési rátájának) a válság miatt a startupok 60%-ának jelenleg kevesebb mint 6 hónapra elegendő pénze van működése fedezésére, és 74%-uk már el is kezdte a leépítést.

A téma persze nagyon összetett és nem egyformán érinti a különböző szektorokat sem a startup ökoszisztémán belül. Nézzük tehát, mit jelent ez a fintech startupokra tekintve.

1) A finanszírozás lelassul

Ahogy az már látszódik, a magánbefektetők elkezdtek visszahúzódni, már sokkal kevesebb a forrás a piacon. A válságot túlélő vállalkozások viszont potenciálisan piacvezető pozícióba kerülhetnek. Ennek pozitív hatása is lehet: az amúgy életképtelen ötletek, amik eddig nagy hájpot kaptak, (és meglepően sok forrást is) elhalhatnak. Emellett a finanszírozási megállapodások jelentős része networking eseményeken zajlik, ami az elmaradó rendezvények miatt tovább lassítja a piacot.

2) Lehetőség az online platformok fejlesztésére

Azonban új lehetőségek jelentek meg azzal, hogy sokan otthonról dolgoznak: a digitális fizetési tranzakciók és a pénzügyi mobil alkalmazások használata is megnőtt – egyes cégek akár 72%-os felhasználói növekedést is tapasztalhattak az utóbbi időben. Mindez új partneri kapcsolatokat is eredményezhet akár a nagyvállalatok és startupok között: a Microsoft például összeállt a Plaid-el, hogy a felhasználói exportálni tudják a banki tranzakciókat egy új Excel sablonba, a Money in Excel-be.

3) Néhányan még most is kockázatvállalási lázban égnek

A kriptovaluták világában jártasoknak nem újdonság a kockázatvállalás így ezek a startupok nem riadnak vissza most sem új termékek piacra dobásától: a BUX (egy holland fintech cég) például kijött egy új kriptovaluta platformmal, ahol nem kell jutalékot fizetni az online kereskedés után. A kriptóval kapcsolatban még a kockázati tőkések is bevállalósabbak – a Speedinvest nem rég jelentette be együttműködését az osztrák Bitpanda kriptovaluta startuppal.

Kapcsolódó: