Amerika fintech unikornisainak közel fele kriptovállalat

2019 február 4-én a Forbes magazin frissítette a 11 legnagyobb fintech unikornis listáját és közel a felel kriptovaluta vagy blokklánc cég.

A fintech szektor ugyan még mindig gyerekcipőben jár, de a pénzügyi szektor avítt praktikáinak “technológiásítását” kitűző vállalatok dinamikusan növekednek. A gyorsabb feldolgozást, ügyfélbarátibb kiszolgálást és egyes kriptókat kínáló vállalatok komolyan veszélyeztetik Amerika nagybankjainak hegemóniáját. A 11-ből 4 pedig egyenest kriptós gyökerekkel rendelkezik.

1) Coinbase, piaci érték: 8 milliárd USD

A Coinbase szerény bitcoin tárcaként kezdte, de a diverzifikációjának köszönhetően már ott van a kriptokereskedelem, OTC-kereskedelem és még a befektetési tanácsadás területén is. A 32 országban jelenlévő vállalat gyors és problémamentes fiat – kriptó váltást kínál bitcoinra, bitcoin cashre, etherre, ethereum classicra és litecoinra. A gyors expanziója meglátszik a piaci értékén is, mely pillanatnyilag 8 milliárd dolláron áll. A múlt évben az airdrop felé is nyitott, ugyanis felvásárolta az Earn.com oldalt, melyről bővebben itt írtunk.

2) Robinhood, piaci érték: 5.6 milliárd USD

Magyarországon kevésbé ismert fintech cég díjmentes részvény, ETF és kriptovaluta kereskedelemmel hódította meg az amerikaiakat. A cég 6 dollárért induló előfizetéses modellje révén a befektetők margin kereskedelemmel is forgathatják letétjeiket. Az indiai családból származó második generációs amerikai Baiju Bhatt alapító és ügyvezető vállalatát 5.6 milliárd dollárra értékelik.

3) Ripple, piaci érték: 3 milliárd USD

A blokklánc alapú elszámolási hálózat vezetői többször kijelentették, a 22 000 intézményi ügyféllel rendelkező SWIFT bankközi üzenetküldő platform leváltása a céljuk. Az xRapid szolgáltatása révén határokon átnyúló utalásokat lehet gyorsan és szinte frikciómentesen lebonyolítani a natív XRP tokenjével. A társalapító Jed McCaleb a kriptogazdaság egyik úttörője és ma már a Stellar platformot vezeti. Brad Garlinghouse CEO korábban az AOL elnöke volt.

4) Circle, piaci érték: 3 milliárd USD

A Circle pénzügyi óriásnak számít a kriptoszektorban. Múlt évben kezdett nyitni a kiskereskedők felé is amikor felvásárolta a Poloniex céget. Mellette utalási és OTC kereskedelmet is kínál a saját stabilcoinja, a Coinbase-sel közösen indított USDC mellett. Jeremy Allaire korábban a Brightcove online videoplatform alapítója és ügyvezetője volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük