Kirgizisztánt is elcsábították a kriptovaluták, saját kriptót fejleszt

Az országba költöző kriptobányászok felgyorsították az eseményeket. A parlament egyik képviselője szerdán javaslatot tett arra, hogy a kirgiz állam saját digitális valutával álljon elő. Karim Khanjeza javaslata alapján a Kirgiz Nemzeti Bank lenne a kibocsátó és az ország lakosai szabadon használhatnák az állami kriptót.

Egy új kezdet

A tavaly Kínából elmenekült kriptobányászok egy része Kirgizisztánban folytatta a tevékenységét. Az újrakezdés azonban több okból sem volt zökkenőmentes. Egyrészt a kirgiz államban még eléggé gyerekcipőben járt a blokklánc-alapú technológiákra vonatkozó törvényi szabályozás. A legfőbb problémát azonban az energiafelhasználás jelentette, hiszen, mint sok más volt szovjet tagállam esetében, Kirgizisztán se volt felkészülve az energiaéhes kriptobányászatra.

A betelepülő bányászok miatt azonban hosszabb távon több pozitív változást is beindult. A lakosság és az állami körökben is nőtt országban a kriptók elfogadottsága. Ez pedig felgyorsította a gazdasági keretek kialakulását.

Az állam is elfogadja

2021-ben a Kirgiz Nemzeti Bank belekezdett egy törvénytervezet kidolgozásába, ami lefekteti majd a kriptogazdaságra vonatkozó szabályrendszer alapjait. A folyamat még ugyan nem zárult le, de már több fontos döntés is született. Többek között engedélyezték a kriptokereskedelmet és a kriptotőzsdék működését. Ezzel a kirgiz állam megtette az első és talán a legfontosabb lépéseket a kriptovaluták világába.

További tervek

Kirgizisztán azonban a jelek szerint nem elégszik meg azzal, hogy csupán a bányászat kiszolgálója legyen. Khanjeza képviselő egy, a bűnüldözés és a korrupció visszaszorításával foglalkozó ülésen tett arra javaslatot, hogy a kirgiz állam saját kriptovalutát fejlesszen. A képviselő szerint a jegybank kibocsátóként és egyben felügyeleti szervként is közreműködhetne ebben a folyamatban.

Khanjeza szerint az ország egy rendkívüli lehetőség előtt áll:

Semmi sem fejlődik olyan gyorsan, mint a kriptovaluták. India már bejelentette, hogy a virtuális eszközök globális központjává akar válni.

A képviselő elszántan lobbizik, hogy Kirgizisztánban is létrejöhessen egy lokális kriptoközpont. Kiemelte, hogy ehhez kriptós specialistákra is szüksége lesz az országnak. Mind az infrastruktúra kialakításához, mind a saját állami digitális valuta fejlesztéséhez szükségük lesz szakemberekre, akiket valószínűleg Oroszországból tudnak majd átcsábítani.
Ha a kirgiz parlament nyitott a javaslatra, akkor könnyen lehet, hogy egy új ázsiai központtal bővül hamarosan a kriptovilág.