Ötszörösére emelnék a kriptobányászat adóját Kazahsztánban

Az elmúlt időszakban Kazahsztán kapcsán főleg az ott kialakult instabil helyzet és tüntetéshullám kapcsán lehetett írni. Ezek a hírek természetesen aggodalommal tölthették el a kriptofanatikusokat és bányászokat is, hiszen az ázsiai ország fontos bázisa a kriptobányászoknak. Egy kazah portál szerint a hatóságok most egy olyan törvényjavaslatról vitáznak, amely komoly adóterheket vezetne be a bányászati szektor számára.

Kazahsztánban is komoly gondot jelent a stabil energiaellátás

A javasolt változások egyike fog igazán fájni a bányászoknak, amely szerint minden kilowattóra elhasznált elektromos energia adója ötször annyiba kerülne nekik. A Kazinform nevű portál szerint jelenleg a bányászati tevékenységeket csak bejelenteni kell, viszont a pénzügyminisztérium komoly törvényjavaslaton dolgozik. A pénzügyminiszter maga ugyanakkor rámutatott arra, hogy azokat a bányászokat, akik nem hivatalosan végzik tevékenységüket, nem lesz könnyű azonosítani. A helyzet azért vált ennyire fontossá a kazah vezetés számára, mert bár alapvetően nem volt gond az energiaellátással az országban, az utóbbi időben ez megváltozott. A kormány szerint ennek oka az volt, hogy rengeteg bányász tette át székhelyét Kazahsztánba Kínából, amikor utóbbi helyen harcot indítottak a bányászok ellen.

Ha elfogadják az új törvényt, akkor a nem engedélyezett bányászati tevékenység illegális lesz, az engedélyes tevékenység adója pedig jelentősen megnő. Konkrétan ötszörösére kívánják emelni a kilowattórák adóját a bányászok számára, és negyedévente a bányászati felszerelések után is díjat kellene fizetni. Jelenleg még Kazahsztánban elég sok a bányászati cég, bár voltak hírek arról, hogy az elmúlt időszak instabil helyzete és az áramkimaradások gyakorisága miatt több vállalat is távozott az országból. Kazahsztán most növelte meg egyébként importját az elektromos áram vonatkozásában Oroszország irányából. Illetve ismét elővették a terveket egy vadiúj atomerőmű építésére vonatkozóan is.