Kirk kapitány és társai – az új zsaroló vírusok bitcoin helyett monerot követelnek

Mint ahogy a természetben az evolúció révén, a számítógépes vírusok is folyamatosan fejlődnek. A legújabb zsaroló vírusok bitcoin helyett már más kriptovalutában követelik a váltságdíjat.

A bűnözők továbbra is egyre nagyobb számban használnak vírusokat, amivel megfertőzhetik az áldozataik gépét és rendszereit. Céljuk, hogy váltságdíj követeléssel jussanak valamennyi bevételhez.

Kirk kapitány és Mr Spock

Az új zsaroló vírusok bitcoin helyett monerot követelnekA Star Trekből jól ismert Kirk kapitány nevét viseli a legújabb terjedőben lévő zsaroló vírus. Ez az első kártékony program ami bitcoin helyett az anonimitásáról elhíresült monerot szedi az áldozataitól.

A monero a darknet új kedvenc kriptovalutája. A tranzakciók nyomon követhetősége a bitcoinhoz képest még kevésbé átlátható, így csak idő kérdése volt, mikor ismerik fel a bűnözők az anoním digitális pénzben rejlő lehetőségeket. Olyan új fajta kártékony programot fejlesztettek ki, amely moneroban követel nagyobb összegeket. Sajnos ez nem túl jó reputáció a monerora nézve.

Kirk, az új zsaroló vírus, a nevét valószínűleg a népszerű Star Trek sorozat után kapta. Nem ritka, hogy a bűnözők hasonló nevekkel illetik a kifejlesztett programjaikat. Feltehetően most elterjednek majd Kirk kapitány barátai is az interneten, amelyek szintén monerot követelnek majd.

Az új zsaroló vírusok bitcoin helyett monerot követelnek

A beszámolók szerint, amint Kirk, a vírus megfertőzte a gépet, titkosítja a merevlemezen található fájlokat. Egy rövid üzenetben tájékoztatja az áldozatait, hogy egy bizonyos összegű monerot várnak cserébe azért, hogy feloldják a fájlok zárolását. A vírus kegyesen még egy linket is biztosít, amely egy tőzsdére irányítja az áldozatokat, ezzel is elősegítve a gördülékeny fizetést.

Kirk kapitány és Mr SpockSajnos ez esetben a váltságdíj kifizetése sem garancia arra, hogy feloldják a zárolást. Amint az áldozat kifizette a megfelelő összegű monerot, a bűnözők elvileg elküldik a feloldó programot, aminek stílusosan Spock a neve. Azonban a szoftver nem oldja fel a fájlok zárolását. Arról nem érkezett hír, hogy pontosan mit is csinál a megküldött program.

Az a szerencse, hogy Kirk kapitány remélhetőleg nem tud egyelőre sok áldozatot szedni, mert csak meghatározott hálózaton (mint például az Low Orbit Ion Cannon) terjed a vírus. Mint a vírusok általában ez is legitim szoftvernek vagy annak egy hekkelt változatának tűnik, amit a gyanútlan felhasználók letölthetnek.

Egyelőre még nincs hivatalos áldozata Kirk kapitánynak, de ettől még nem szabad figyelmen kívűl hagyni a fenyegetést. Lehetséges, hogy most már bitcoin mellett monerot is el kellene kezdeni felhalmozniuk a cégeknek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük