Egy 12 éves fiú fejlesztett blokklánc-alapú szavazási platformot

A Fülöp-szigetek egyik vezető kábelcsatornájának riportere készített nemrégiben egy riportot Rien Lewis Pecsonról, egy 12 éves fülöp-szigeteki fiúról. Ő volt az, aki alig egyetlen hónap leforgása alatt felépítette az ország első NFT-alapon működő blokkláncos szavazási platformját. Az iVote.ph oldala lehetővé teszi, hogy az emberek a 28 éves grafikus, Neil Fernandez NFT alkotásaira szavazhassanak. Ezek az NFT alkotások az ország 2022-es elnökválasztásán induló jelölteket ábrázolják.

A blokklánc alapú szavazási platform tisztaságát sokan megkérdőjelezik

A felhasználók mobiltelefonszám segítségével regisztrálhatnak és egyedi tokent kapnak cserébe. Ezután egyedi, névtelen tranzakcióként kerül regisztrálásra a szavazatuk, azaz senki nem tudhatja meg, hogy kire szavazott egy adott ember. Ugyanakkor bárki és bármikor nyomon követheti a voksolás eredményét. A 12 éves Rien egyébként édesanyjától tanult a programozásról és a blokkláncokról is, aki egy manilai pénzügyi szolgáltató informatikai vezetője.

A riport szerint az édesanya is a kollégáktól és az internetről tanult programozni. A család számára állítólagosan a pandémiás helyzet okozott komoly áttörést, hiszen ekkor kényszerült a család minden tagja kényszerű bezártságra. Az így együtt töltött időben beszéltek például az elnökválasztásokról és a blokkláncok lehetőségeiről is egy szavazási rendszerben. Aktuálisan alig pár ezer szavazatot adtak még csak le a platformon, de ezen szavazatok alapján a választások legnagyobb esélyese az egykori diktátor fia, Ferdinand Marcos Jr.

iVote.ph

És pontosan ezért vannak kritikus hangok az iVote.ph oldalával szemben is. Hiszen az iVote blokklánc protokollját az a Cloudchain üzemelteti, amely annak a Juan Ponce Enrile Jr.-nak a birtokában van, aki Ferdinand Marcos egyik egykori miniszterének a fia. És a két család között hivatalosan is szövetség van, amelyet még november ötödikén jelentettek be Ferdinand Marcos Jr. házában. Ráadásul maga a fiú édesanyja is az Enrile családnak dolgozik, és kérte is az interjúban, hogy ez ne jelenjen meg nyilvánosan.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fülöp-szigeteki iVote.ph oldalán bármilyen szavazás manipulált lenne. Viszont az ilyen összefonódások megkérdőjelezik a blokkláncalapú szavazás két pillérét: a biztonságot és az átláthatóságot. Ettől függetlenül mindenképpen ismerjük el a 12 éves Rien munkáját, hiszen akárkinek is dolgozik az édesanyja, ennyi idősen egy ilyen platformot összerakni nem kis teljesítmény.