Márciusban jöhet a Telegram blokklánc platformja

A Telegram messenger app 2019 márciusában tervezi elindítani a blokklánc-alapú Telegram Open Network (TON) platformját.

A több mint 200 millió aktív havi felhasználóval rendelkező Telegram a top 10 legelterjedtebb üzenetküldő alkalmazás egyike. A múlt évi tokenkibocsátása során mintegy 1.7 milliárd dollárt gyűjtött a privát tokenértékesítési (ICO) köreiben.

Egy a Pavel Durov alapítóhoz közel álló forrás szerint – akitől az infót a Cointelegraph is megszerezte – Durov nem hajlandó pontos dátumot elárulni a TON indulására és a márciusi hónap akár változhat is.

Egy ettől független jelentés szerint, amit az orosz üzleti magazin, a The Bell közölt, Durov csapata azt kommunikálja a befektetők felé, hogy a TON platform 90%-ban kész, de nem kizárt a késés a “fejlesztés innovatív természete miatt.”

A TON a jelentések szerint forradalmasítani kívánja az adatcserét, amihez a natív Gram kriptovaluta fogja a fiskális architektúra alapjait.

A Telegram 2018 májusában elképesztően pozitív fogadtatásra talált a befektetők között és ennek hatására nyilvános értékesítésre már nem is volt szüksége.

Ugyan vannak pletykák arra, hogy a projektet az orosz oligarcha és Chelsea FC vezér Roman Abramovics is támogatta, egyelőre mindössze két személy igazolta vissza részvételét a múlt évi privát tokenértékesítési körben: a Qiwi fizetési szolgáltató társalapítója, Sergei Solonin, és a Wimm-Bill-Dann tejtermékeket gyártó óriáscég ügyvezetője, David Yakobashvili.

Miután a múlt év októberében szárnyra kapott a hír, hogy a TON már 70%-ban kész, az iráni kormány azonnal korlátozni kezdte a Telegramot. Az iráni kormány kijelentette, mindenfajta együttműködés az applikációval a Gram token indulása kapcsán nemzetbiztonsági kockázatot jelent és az iráni nemzetgazdaságra nézve káros. Irán amúgy már 2018. áprilisa óta korlátozza a Telegram működését.

Az alkalmazás egyébként 2018. áprilisa óta Oroszországban is le van tiltva. A hivatalos magyarázat szerint Durov nem volt hajlandó együttműködni az orosz hatóságokkal az alkalmazás titkosítási kulcsainak átadásában, amire egy friss telekommunikációs törvény értelmében volt szükség. A tiltás bevezetésekor körülbelül 10 millió felhasználója volt a Telegramnak Oroszországból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük