Kiürült a bitcoin mempool, tizedére csökkent a bitcoin tranzakciók száma

Kevesebb, mint tizedannyi bitcoin átutalás van ma a blokkláncon, mint egy hónappal korábban. Tulajdonképpen majdnem, hogy kiürült a bitcoin mempool.

Kiürült a bitcoin mempool

A bitcoin mempool, vagy hivatalos nevén memory pool tulajdonképpen a meg nem erősített tranzakciókat tartalmazza, melyek közül a bányászok kiválasztják melyik átutalást szeretnék ellenőrizni a következő blokk kibányászásakor.

Az elmúlt pár hónapban másról sem lehetett hallani, hogy panaszkodnak a bitcoin felhasználók. Sok idő kell egy átutaláshoz és hogy napról napra drágulnak a tranzakciós költségek a blokklánc leterheltsége miatt. Ehhez képest most érdekes rápillantani, hogy az utóbbi egy időben a mennyit csökkent az átutalások száma. Ezzel együtt pedig zsugorodik a bitcoin mempool mérete is.

Kiürült a bitcoin mempool

Nem olyan régen még 200000 felett volt az ellenőrzésre váró tranzakciók száma a bitcoin blokkláncon. Ezzel szemben ma mindössze 13000-15000 tranzakció áll sorban. Emellett a bitcoin mempool mérete is felére esett vissza. Egy hónappal korábban még 100 millió byte volt a mempool mérete, mely mára 50 millió alá csökkent.

A bányászok másodpercenként 10 tranzakciót tudnak ellenőrzni, így ez a szám, abszolút nem mondható nagynak, az utalások gyorsan teljesülhetnek. Korábban volt olyan tranzakció is, mely akár egy hétig is ücsörgött a mempoolban, mire valamelyik bányász magához nem vette és validálta.

A bitcoin mempoolban feltorlódó tranzakciók mindig a blokk méret körül fennálló vita középpontjában álltak. Ugyanis minnél több tranzakció vár ellenőrzésre, annál nagyobb az átutaláshoz szükséges idő vagy annál drágább egy bitcoin utalás költsége. Fix blokkméret mellett azonban csak korlátozott számú tranzakciót tudnak a bányászok átengedni a blokkláncon.

Hova lett a sok tranzakció?

Azzal, hogy kiürül a bitcoin mempool és egyre kevesebb tranzakció várakozik jelentősen lecsökkenhetnek az átutalás költségei. A blokkméret kérdése lassan megoldódni látszik, azonban addig is a kriptopénz felhasználók közül sokan már áttértek a többi altcoinra.

Top 10 altcoin közül az ethereum tör a bitcoin babérjaira

Összehasonlítva május közepéhez képest mostanra az egy nap alatt lezajló kriptopénz forgalom összeértéke átrendeződött.  Egy hónap alatt a bitcoin tranzakciós forgalma kétszeresére nőtt köszönhetően az árfolyam emelkedésnek, ezzel szemben azonban az ethereum összforgalma hatszorosára, a ripple forgalma pedig háromszorosára nőtt. A kisebb altcoinok esetében is többszörös növekedés volt tapasztalható.

Úgy tűnik tehát, míg a fejlesztők a bitcoin blokkméret megoldásán dolgoznak, a felhasználók szépen lassan átváltanank az alternatív kriptopénzek kereskedésére. Kérdés, hogy vajon ha a blokkméret kérdése megoldódik, vissza tudja-e szerezni a bitcoin korábbi népszerűségét.