Feltorlódnak a bitcoin tranzakciók – mit lehet tenni a lassú átutalás ellen?

Feltorlódnak a bitcoin tranzakciók a túl alacsony díjak miatt, kőkemény politika zajlik a háttérben. Mit lehet tenni a lassú átutalás ellen?

Van aki napokat vár egy utalásra, van aki pár percet

Korábban is készült róla tanulmány, hogy a bitcoin tranzakciók egy része sosem éri el végül a rendeltetési helyét. A nem megfelelő a díjmérték miatt akár napokat is várhatunk egy bitcoin átutalásra.

Ahogy nő a bitcoin iránti kereslet, úgy lesz egyre több és több tranzakció a hálózaton, melyet a jelenlegi blokk méret mellett csak torlódással tudnak a bányászok ellenőrizni. Egyre többeket frusztrál, hogy magas díjakat kell fizetniük egy átutaláshoz vagy jelentős késéssel ér csak át a küldött összeg. A legtöbb felhasználó a problémáról már csak későn értesül, amikor a túl alacsony díj mellett elküldött bitcoinok napok múlva is még ellenőrzésre várnak.

Mi az oka, hogy feltorlódnak a bitcoin tranzakciók? – avagy a blokkméret körüli vita

Ahhoz, hogy megoldódjon egy probléma, fel kell deríteni a mögöttes okokat. Az nyilvánvaló, hogy a 32 milliárd dollár piaci kapitalizáció és a napi 1 milliárd dollár értékű kereskedési forgalom miatt a bitcoin elfogadottsága jelentősen megnövekedett az utóbbi időben. Ez a csúcsokat döntögető árfolyamban is megnyilvánult. Azonban a megnövekedett kereslet és forgalom miatt megnövekedett az ellenőrzésre váró tranzakciók száma is.

Timothy Suggs blokklánc szakértő szerint a feltorlódott tranzakciók oka azonban nem csak a megnövekedett forgalomnak köszönhető.

A feltorlódott bitcoin tranzakciók mögött csak az egyik ok, hogy exponenciális növekedés tapasztalható a piacon. A másik ok az, hogy egy politikai játszma zajlik a háttérben. Ez alatt az értendő, hogy vannak olyan piaci szereplők akik szándékosan nagy tranzakciókkal terhelik a hálózatot, hogy nyomatékosítsák a blokkméret körül kialakult vita egyre sürgetőbb megoldását.

Hogyan gyorsítsunk egy lassú bitcoin átutaláson?

Van azonban lehetőség a hosszú átutalási idő csökkentésére.

1. Érdemes magasabb díjat meghatározni már az átutalás indításakor, nem árt ellenőrizni, hogy a tranzakció méretéhez képest a díj elég nagy-e azokhoz a díjakhoz képest, melyek jelenleg teljesülnek a hálózaton. Ezt például a bitcoinfees.21.co oldalon ellenőrizhetjük.

2. Amennyiben valaki nem akar magasabb átutalási díjakat fizetni, érdemes elgondolkodni valamilyen altcoin vásárlásán. Ezt a kriptoközösség round tripnek (körút, oda-vissza utaztatás) nevezi. Ekkor a bitcoint másik altcoinra váltjuk és úgy utaljuk el az adott összeget, majd ha megérkezett ismét visszaváltjuk bitcoinra. Ilyen esetben az átváltási költségeket is bele kell számítani az átutalási díjba. Fontos megjegyezni, hogy azonban a többi altcoin blokklánca is feltorlódhat, az ethereum esetében például 3000 tranzakció várakozott pár nappal ezelőtt hasonló okokból.

3. Vannak már olyan vállalkozások, melyek kifejezetten a bitcoin tranzakciók gyorsítására szakosodtak. Például a ViaBTC (a ViaBTC váltó és pool 2017 szeptember 30-én bezárt – a Szerk.) bányászközösség indított egy olyan szolgáltatást, hogy extra díj kifizetésével a közösség garantálja, hogy az adott tranzakció a következő blokk kibányászásakor elsőbbséget élvez. Érdemes azonban körültekintően ilyen szolgáltatót választani, mert többször előfordult már, hogy ahelyett, hogy gyorsították volna a tranzakciókat, csak ellopták az ügyfelek pénzét.

Dinamikusan változó díjak

Jason Cassidy, a Crypto Consultant elnöke szerint is a gyorsabb tranzakció ellenőrzés kulcsa a megfelelően választott díj. A bányászok szempontjából a magasabb díj gazdasági ösztönzőként szolgál, hogy az adott tranzakciót a következő blokk kibányászásakor figyelembe vegyék.

Érdemes olyan bitcoin pénztárcát választani, ahol a tranzakciós díjak módosíthatóak. A Xapo például a napokban jelentette be, hogy az ügyfelek két tranzakciós díj közül választhatnak majd a jövőben, hogy gyorsítsák az átutalásokat.