Kivégzi a MATIC blokkláncot a csökkenő Ethereum tranzakciós költség

Aki jártasabb az Ethereum világában, az minden bizonnyal tudja, hogy mostanra a hálózathoz kapcsolódó legnagyobb probléma az utóbbi években sokszor elég magasra felkúszó tranzakciós költség. Bár befektetésnek a brutális árfolyam növekedése miatt az Ethereum még a Bitcoinnál is jobbnak bizonyult, tényleges megfontolandó fizetési alternatívaként maximum egy mosolyt érdemel eddig. Az év elejétől kezdődően a probléma olyan szélsőséges mértéket öltött, hogy egyetlen tranzakcióért 30, 40, 50 dollár értékű ETH-t is kellett fizetni, ami persze millió dolláros tranzakciók esetében nem probléma, de a hétköznapi tranzakciók túlnyomó részét komolyan megterhelte.

Bár a májusi pánik eladási hullám idején és a mémcoinok miatt az Ethereum tranzakciós költsége rövid időre még 70 dollár fölé is emelkedett, a tranzakciós költségek mára normalizálódtak, körülbelül 5-6 dollár környékén. Bár ez még így is közel tízszeres (!) emelkedés tavaly júliushoz képest, és továbbra sem reális a hétköznapi használat estén, a befektetők számára ez már egy elfogadható érték.

Ha azt gondoljuk azonban, hogy mindenki örül az alacsony Ethereum tranzakciós költségeknek, akkor nagyot tévedünk.

Hiába a költséghatékonyság, ha lassúsággal párosul

A magas tranzakciós költség okozta problémát felismerve számos áthidaló megoldás született. A leghíresebb közülük a MATIC, amely egy 15 milliárd dollár méretű másodlagos blokklánc, bizonyos szemszögből nézve gyakorlatilag blokklánc a blokkláncban, amely speciális algoritmusokkal kétfelé osztja a kisebb, egyszerűbb számításokkal validálható, és a nagyobb, komplex számításokat igénylő tranzakciókat a bányászok között.

Ezzel a megoldással a MATIC blokkláncán keresztüli ETH érme tranzakciók költsége akár 1000-szer is kevesebb lehetett a közvetlenül a hagyományos Ethereum láncon végbement ETH érme tranzakciós költségekhez képest. Bár rövid távon a helyzet gyors orvoslására mindenkinek előnyös volt a MATIC blokklánc által nyújtott optimalizáció, a MATIC és az Ethereum fő blokklánca közötti biztonságos kommunikáció által megkövetelt komplex megoldásokból elég hamar elege lett a fejlesztőknek.

Arról nem is beszélve, hogy bár a MATIC láncán végrehajtott tranzakciók nagyon költséghatékonyak, ennek az olcsóságnak a sebesség az ára. Egy-egy tranzakcióra akár egy hetet (!!) is kell várni, ami bizonyos esetekben egyszerűen elképzelhetetlen.

Így, ahogy az Ethereum tranzakciós költségek újra normalizálódni látszanak, és ahogy a fejlesztők ezzel párhuzamosan dolgoznak az újabb és újabb fejlesztéseken, a hálózat hatékonyságának növelésére (Az Ethereum 2.0-t is beleértve, amely akár 99 százalékkal is hatékonyabb hálózatot eredményezhet a PoW helyett PoS algoritmusok alkalmazásával), úgy a MATIC blokklánc a maga 15 milliárd dolláros (4,500,000,000,000 Ft.) méretével szép lassan sorvadásnak indult.

( Forrás )