Az Ethereum gas díjak brutálisan megugrottak a mémcoinok miatt

Az Ethereum hálózat használata brutálisan megdrágult, a gas díjak az egekbe szöktek. Iparági szakértők a legújabb mémcoin őrületet okolják ezért.

Az elmúlt héten az Ethereum hálózat díjai átlagosan 470%-kal ugrottak meg, és május 11-én rekordmagasságot értek el. Mostanság nem valószínű, hogy a gas díjak csökkeni fognak, legalábbis, amíg a különféle mémcoin hájp le nem csillapodik.

A Bitinfocharts szerint az Ethereum hálózaton az átlagos tranzakciós díj a múlt héten ilyenkor 12 dollár körül mozgott. Ma már 70 dollárt kellett fizetni, ami majdnem kétszer annyi, mint a február végi 40 dolláros rekord.

Az elemző szolgáltató csak a hálózat használatának átlagos árát közli, mivel egyes műveletek, mint például az okosszerződések interakciói vagy a decentralizált tőzsdéken történő tokenváltás ennél jóval többe kerülhet.

Az Uniswape-n történő tokenváltás esetében 200 dolláros átlagárat mértek, a DeFi okosszerződések esetében a likviditás be-illetve kifizetése akár 210 dollárba is fájhat.

A Shiba Inu a bűnös

A Trustnodes egy képernyőfotót osztott meg, melyet egy felhasználó küldött a blognak, aki 337 dollárt fizetett egy tokencseréért az Uniswapon, és a gas díjak emelkedését, illetve a hálózati torlódások megugrását a Shiba Inu mémcoinnal hozta összefüggésbe.

A SHIB, mely magát Dogecoin-gyilkosnak titulálja, nem Elon Musk kedvenc kriptopénzét öli meg, hanem az Ethereum hálózaton lévő felhasználók pénztárcáját csinálja ki.

A Shiba Inu, melyet akár Dogecoin klónnak is nevezhetünk, a DOGE hájpot próbálja meglovagolni. “Logójának” ugyanazt a kutyafajtát választotta, mint a Dogecoin, a fejlesztők fantáziája tehát eléggé korlátolt. Ennyi viszont elég is volt a kereskedőknek ahhoz, hogy rákattanjanak a fura kriptopénzre. Beindult a FOMO, az árfolyam kilőtt, mindenki gyorsan akart pénzhez jutni. A mai helyzet hasonlít a 2017/18-as bikafutáshoz, amikor mindenki loholt, hogy meglovagolja a hájp hullámot, a legtöbb kereskedő azonban vesztett, amikor a tokenek árfolyama beszakadt.

Egy másik kutyás mémérme, a Woofy esetében, amit épp ma indítottak el, ugyanezt az árfolyam emelkedést várják sokan. A Woofy kereskedése ma reggel 0,085 dolláron indult el, két óra múlva már 0,091 dolláron jegyezték a digitális valutát.