Kiyosaki: A bitcoin 27 000 dollárig fog zuhanni, de ez egy jó dolog

Robert Kiyosaki, a Gazdag papa, szegény papa könyv szerzője szerint a bitcoin árfolyama 27 ezer dollárig fog zuhanni. Ez azonban nem probléma – sőt, kifejezetten jó dolognak tartja az amerikai üzletember.

Kiyosaki már várja, hogy 27 000 dollár legyen a bitcoin, hogy bevásárolhasson

„Összeomlik a bitcoin. Remek hír. Amikor az ára megüti a 27 000 dollárt, akkor talán újra vásárolni fogok. Sok függ a globális-makro környezettől. Ne feledjétek, a probléma nem az arannyal, ezüsttel vagy a bitcoinnal van. A probléma az inkompetensekkel van a kormányzatban, a Fednél és a Wall Streeten. Ne feledjétek, hogy az arany $300 volt 2000-ben” – írta Kiyosaki Twitteren.

Kiyosaki ezzel nem csak azt erősítette meg, hogy korábban is vásárolt már bitcoint, de szépen összefoglalta azokat a gondolatok is, amik az utóbbi hetekben a bitcoin körül alakultak ki. Egyrészől, hogy a bitcoin körüli környezetvédelmi problémákon sok fog múlni a jövőben is. Másrészről pedig, hogy nem feltétlenül az olyan értékőrző funkciót ellátó eszközökkel van a baj, mint a bitcoin vagy az arany, hanem az olyan monetáris döntésekkel, mint a likviditás növelése, amely hosszú távon a pénz elértéktelenedéséhez vezet majd.

Nem utolsó sorban pedig Kiyosaki arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a bitcoin óriásit zuhant az elmúlt hetekben, ez nem rossz hír a jövőre való tekintettel. Ahogy tweetjében is írta, az arany 2000-ben mindössze 300 dolláros árfolyamon állt, míg mára ez több mint $1900-os szintre tudott emelkedni.

A Gazdag papa, szegény papa szerzője szerint nem a bitcoinnal, hanem a monetáris politikával van baj

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy Kiyosaki a bitcoinról és a mostani összeomlásról osztotta meg a véleményét. Sőt, a Fed monetáris politikáját is többször kritizálta azt követően, hogy az új  költségvetés bejelentésével újabb pénznyomtatás mellett döntött a kormány. Ez a szakértők legtöbbje szerint könnyen a dollár elértéktelenedéséhez vezethet.

A bitcoin jelenleg kb. $37 000-os árfolyamon áll, bár az áprilisi $65 000 óta egyszer már a 30 ezres határ alá is majdnem sikerült beesnie. A korrekció azonban egyáltalán nem jött váratlanul, hiszen a bitcoin emelkedése (néhány hónap alatt csaknem megötszöröződött értéke) túl hirtelen történt. Ezt a zuhanást ráadásul erősítette az elmúlt hetekben az, hogy azok a kisbefektetők, akik a hirtelen áremelkedés és hype miatt szálltak be, pánikértékesítésbe kezdtek a csökkenés hatására.

A korrekciónak pedig, ahogy Kiyosaki véleményéből is láthatjuk, még lehet, hogy nem jött el a vége. Ez azonban a bitcoin hosszú távú értékét jóval kevésbé befolyásolja, mint ahogy azt sokan gondolhatják.