Kockázatos lenne a kriptovaluták túl gyorsan növekvő népszerűsége?

Pénzügyi stabilitási szempontokból kockázatos a kriptovaluták robbanásszerűen növekvő népszerűsége. Legalábbis így vélekednek az Európai Unió pénzügyi szakemberei. Az ESRB (kb. Európai Rendszerszintű Kockázati Tanács), amelynek az elnöke az IMF korábbi elnöke, Christine Lagarde, úgy véli, hogy korlátozásokat kellene bevezetni. A korlátozások nem a magánszemélyekre, hanem az intézményi befektetőkre, elsősorban bankokra vonatkoznának. Az elképzelés szerint a bankokra ugyanolyan szigorú szabályok vonatkoznának a tekintetben, hogy mekkora vagyont és hogyan tarthatnak kriptoeszközökben, mint ahogy évtizedek óta gyakorlatilag az összes többi pénzügyi instrumentum esetében.

Sok duma, kevés eredmény

Az ESRB magyarázata szerint a dolog hasonlóan működne, mint például azok a szabályozómechanizmusok, amelyek megakadályozzák, hogy a bankok túl nagylelkűen hitelezzenek mindenkinek, hogy aztán a fizetésképtelen hitelek miatt teszem azt az egész lakáspiac bedőljön. Ezzel a magyarázattal gyakorlatilag azt erősítették meg hallgatólagosan, hogy véleményük szerint a kriptovaluták piaca továbbra is egy hatalmas buborék. A javaslat szerint a kriptovaluták piacán kialakuló szerintük kockázatos esztelen árfolyamrobbanások visszaszorítására az olyan internetes óriásokat is szabályozni kellene, mint a Meta és a Google. Az, hogy ez alatt mit értenek, vagy ez hogyan történne az nem világos.

Az ESRB beszámolója szerint az elképzeléseik vegyes fogadtatásra találtak tagállami szinten. A svéd hatóságok egy március 17-ei levélben hasonlóan aggodalmaskodóak voltak, hogy elégségesek-e a jelenlegi szabályok a kriptopiacra vonatkozóan. Az olasz nemzeti bank például azonban úgy vélekedik, hogy a kriptopiac még mindig nagyon kicsi, továbbra is a hagyományos pénzintézetekre szükséges koncentrálni. A fő kérdés, amit például az Európai Központi Bank is aktívan vizsgál az az, hogy X mennyiségű kriptovaluta fedezetre mekkora mennyiségű kölcsön helyezhető ki. Egy erre irányuló javaslatot tavaly már elkaszáltak, mivel a pénzintézetek szerint az túl szigorú volt. Az ESRB ülésének az interneten közzétett leirata egyébként arra utal, hogy – meglepő módon – igazából semmiben sem sikerült megállapodni továbbra se.

Pedig egy egészséges kriptopénzügyi szabályozás nem feltétlenül lenne kriptovaluta ellenes vagy káros. A kriptovaluták világa igenis extrém kockázatos. Ha a kriptopiac egészét nézzük, az összes érme többsége (nem volumenben, hanem darabszámra), gyakorlatilag hasztalan shitcoin és pump and dump érme, amin sokan, nagyon sok pénzt vesztettek. Ezekkel a komolytalan szégyenfoltokkal pedig előbb-utóbb véglegesen le kell számolni, ha azt akarjuk, hogy az olyan mainstream érmék létjogosultsága, mint a Bitcoin, az Ethereum, a Cardano vagy a Solana ne legyen folyamatosan megkérdőjelezve.

( Forrás )