Köhögött a salvadori bitcoin tárca, az elnök minden kérdésre válaszolt

Salvadorban kedden hatályba lépett az ún. bitcoin-törvény, mellyel együtt elstartolt a Chivo nevű hivatalos kormányzati bitcoin tárca is. Az indulás azonban nem volt zökkenőmentes, a felhasználói visszajelzések szerint az első öt órában technikai problémákkal küszködött az alkalmazás.

Nayib Bukele salvadori elnök a Twitteren folyamatosan a lakosság rendelkezésére állt, és bármilyen banális kérdéssel is fordultak hozzá, próbált mindenkinek válaszolni. Az ország feje azt mondta, hogy a Google Play szerverei nem bírták az iramot, hirtelen olyan sokan akarták letölteni a nemzeti appot és a 30 dollárnyi ingyen BTC-t igényelni. Sokan nem tudták az Apple App Store-on keresztül sem letölteni a tárcát, Google Play-ben pedig csak egyelőre azok tudtak az alkalmazáshoz hozzáférni, akiknek Samsung Galaxy mobiltelefonjaik vannak.

A kezdeti fennakadásoktól eltekintve úgy tűnik mégis sokan érdeklődtek az állami tárca iránt, ugyanis az iOS-ra telepíthető pénzügyi alkalmazások között mindössze 8 óra alatt a Chivo tárca lett az első számú pénzügyi alkalmazás.

Sokan ugyanakkor arra panaszkodtak, hogy a tárcát letöltötték, de megnyitni már nem tudták, vagy pedig nem sikerült lehívni az ígért 30 dollárnyi ingyen bitcoint.

Bukele később azt írta a Twitteren, hogy a Chivo tárca karbantartása befejeződött, és ma már minden flottul működik. Arra kérte ugyanakkor a polgárokat, hogy amennyiben problémát észlelnek, azonnal írják meg neki kommentben a közösségi médiában.

Salvadorban az amerikai dollár mellett már a bitcoin (BTC) is törvényes fizetőeszköz, miután néhány hónappal ezelőtt az ország elfogadta az ún. bitcoin-törvényt. A törvény megalkotása mellett Nayib Bukele salvadori elnök és kormánya nagytételben vásárolt BTC-t, és komoly kriptoinfrastruktúrát fejlesztett az ország polgárai számára. A salvadori kormány nemcsak a mindennapos fizetésekhez kívánja egyébként a bitcoint használni, hanem abban is bízik, hogy tömegével érkeznek majd az országba kriptovállalkozások, ezáltal pedig fellendül a gazdaság.