Kómában fekszik az orosz ellenzéki vezető miután megmérgezték

Alig több mint egy év után második alkalommal mérgezték meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt. A médiajelentések szerint a Putyin-ellenes belföldi ellenzék vezetőjét és liberális politikusát egy szibériai kórházban ápolják, miután repülőgépének kényszerleszállást kellett végrehajtania.

Navalnij kedden repült Tomszkból Moszkvába, mikor eszméletét vesztette a repülőgépen egy csésze tea megivása után a repülőtéren. A politikus a menetrend szerinti járat WC-jében esett össze.

A legfrissebb hírek szerint kómában fekszik.

A helyi egészségügyi tisztviselők szerint Navalnijt az intenzív osztályon ápolják és az orvosok “elvégezték rajta az összes szükséges tesztet”.

Alig több mint egy év után ez a második alkalom, hogy a Navalnijt, az orosz ellenzék legkarizmatikusabb tagját megmérgezték. Az első esetre 2019 júliusában került sor mikor is 30 napos börtönbüntetését töltötte illegális tiltakozási akció megszervezése miatt. Navalnijt a börtönben mérgezték meg, akkor a hatóságok az arcán keletkezett súlyos duzzanatokat “allergiás reakciónak” tulajdonították és rövid kórházi kezelés után visszaküldték a börtönbe.

Navalnij 2017 óta egyik szemére vak miután egy támadás során egy Kreml-barát aktivista korrozív vegyszert öntött az arcára.

Navalnij követői szerint a kórház orvosait arra kényszerítik, hogy ne terjesszenek további információkat Navalnij állapotáról. Alekszej Kalinicsenko, az omszki kórház főorvos-helyettese “nem volt biztos abban, hogy a mérgezés” áldozata lett a politikus, de “megvizsgálják az eshetőséget”. Navalnij követői szerint a teájába öntött anyaggal mérgezték meg, mert ez volt az egyetlen folyadék, amit reggel ivott. Az orvosok szerint a mérgező anyagok gyorsabban felszívódnak a forró folyadékokon keresztül.

Az orosz média a mérgezés mögött egy GHB nevű szerves vegyületet sejt.

Kapcsolódó: