Hibrid intervenció készül Fehéroroszországban? Jelöletlen katonai oszlopok lépték át az orosz határt

Nyugati és közösségi média tudósítások szerint fennáll a veszély, hogy Oroszország hasonló hibrid intervencióra készülhet Fehéroroszországban, mint ahogy az történt Ukrajnában.

Több szemtanú is jelentette, hogy nagy számú katonai gépjármű tart Putyin “kicsi zöld emberkéivel” Moszkvából Szentpétervárra és Fehéroroszországba.

A képeken látható Kamaz és Ural típusú csapatszállítók és buszok hasonlítanak az Orosz Nemzeti Gárda és a rohamrendőrök járműveire. Egy szemtanú 30 ilyen gépjárművet számolt össze egy Szentpétervár felé tartó konvojban mintegy 600 fős személyzettel jelöletlen uniformisban.

“9. napja a Fehérorosz Forradalomnak és Putyin rezsimje egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz, hogy beavatkozzon a szomszédos országban, ahol fellázadtak a diktátoruk ellen,” írta ki Julian Röpcke újságíró a Twitterén.

Lukasenka nyitna a reformokra, de nem hajlandó átengedni a hatalmat

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország 26 éve regnáló elnöke, aki saját állítása szerint minden kétséget kizáróan megnyerte a két héttel ezelőtti választásokat, szombaton azt nyilatkozta, hogy Putyin megígérte országa védelmét, ha szüksége lesz rá, – írta az állami Belta hírügynökség.

“A katonai dolgokat illetően van egy egyezményünk Oroszországgal az Orosz–Belorusz Államszövetség és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének keretein belük. . . ami fedezi az ilyen incidenseket,” nyilatkozta szombaton Lukasenka miután megbeszélést tartott Putyinnal.

Nyilatkozata kissé félrevezető, hiszen ma a legtöbb médiaportál még arról cikkezett, hogy Lukasenka hajlandó reformokra.

Érdekelhet: