Putyin láthatatlan falat húzna Oroszország és a világ közé

Ha ma Oroszországban tartózkodsz, valóságos időutazásban lehet részed. Visszatérhetsz 1989. november 8-ára, amikor még állt a berlini fal és a The Scorpions-t megihlette Németország és Európa egyesülése, melyből a Wind of Change dal született. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanis készen áll arra, hogy a berlini falnál áthatolhatatlanabb akadályt húzzon az ország köré, amely Oroszország minden négyzetcentiméterét lefedi. Ez a fal ugyanis az ötletek távol tartására és az információszerzés korlátozására irányul.

A Reuters ma arról számolt be, hogy Putyin a Wikipédiát kiiktatva egy államilag működtetett online enciklopédiát hoz létre. A jelentés szerint a kormány kb. 30 millió dollárt költ az új portál elindítására és egy állami részleget tervez létrehozni, amely kutatásokat végez és az enciklopédia tartalmát ellenőrzi. Putyin nem nagy rajongója a Wikipédiának és úgy véli a weboldal rengeteg félrevezető információt tartalmaz.

A Business Insider írója Sahar Esafandiari a múlt hónapban a következőket fogalmazta meg Oroszországgal kapcsolatban:

A javaslatot csak egy héttel azután terjesztették elő, hogy Oroszországban hatályba lépett az új ‘szuverén internet‘ törvénye. A törvény lehetővé teszi az orosz kormány számára, hogy leválassza az ország internetjét a világhálóról.  A Kreml tisztviselői azt állítják, hogy az új rendszernek köszönhetően az orosz internet védve lesz a kibertámadásokkal szemben. A törvény azonban számos kritikával szembesült, mivel az orosz internetszolgáltatóknak hardvert kell telepíteniük, amely lehetővé teszi majd a hatóságok számára a forgalom beazonosítását és blokkolását. Ezzel Putyin számára a cenzúra használatát és az internet lezárását.”

A Wikipédia csak ürügy

Az még nem világos, hogy az orosz elnök pontosan hogyan akarja “helyettesíteni” a Wikipédiát. Azokban az országokban, ahol az internet cenzúrázatlan, teljességgel elképzelhetetlen hogy a kormány helyettesítsen egy weboldalt. De itt Oroszországról van szó, ahol bármi megtörténhet.

Putyin a Wikipédia elérését akarja megakadályozni, ami nem meglepő, hiszen korábban már felháborodott az online enciklopédia egy bejegyzése miatt. Ebben a helyzetben viszont a Wikipédia csak egy extra veszteség. Az intézkedés valójában a ‘szuverén internet’ megvalósításának első lépése, azaz mindenáron leválasztani Oroszországot a világhálóról. Az orosz elnök álláspontja az, hogy ha az összes orosz internetes forgalmat az orosz szerverekre irányítják, akkor az orosz állampolgárok biztonságban és boldogan élhetnek, hiszen védve lesznek a kémkedéstől és a hackertámadásoktól. Az igazság viszont az, hogy a “láthatatlan fal” csak az orosz nép elszigetelésére szolgál majd. Putyin ugyanis könnyen megakadályozhatja a külföldi sajtó által közzétett tartalmak elérését, illetve ellenőrizheti az emberek közötti kommunikációt.

Persze mindenre lehet megoldást találni. Az emberi természet igen találékony, így az orosz nép nagy valószínűséggel megtalálja majd a módját annak, hogyan kerülje meg a cenzúrát és kapcsolódjon a világhálóhoz. Hiszen az elpusztíthatatlannak hitt berlini falat is lebontották. Ugyan 38 évig kellett rá várni, de végül megtörtént a csoda. Változás szele előbb vagy utóbb mindent és mindenkit utolér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük